Europarlamentarul Dan Motreanu: UE acordă României fonduri substanțiale pentru sprijinirea agriculturii

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că fermierii, antreprenorii, procesatorii și autoritățile locale au beneficiat de fonduri UE în valoare de 10,87 miliarde de euro, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

,,Sumele provin din alocarea pentru perioada 2014 – 2020, inclusiv din perioada de tranziție 2021 – 2022.

Plățile au fost efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). 5,77 miliarde de euro a fost suma totală destinată proiectelor de investiții, iar 5,1 miliarde de euro au revenit fermierilor care au primit plăți directe.

În anul 2023, AFIR a efectuat plăți în valoare de 1,487 miliarde de euro pentru proiecte de investiții și plăți directe compensatorii.

FEADR este un instrument financiar prin care Uniunea Europeană susține dezvoltarea rurală în statele membre. FEADR este unul dintre fondurile prin care se implementează obiectivele Politicii Agricole Comune (PAC).

În iunie anul trecut, Parlamentul European a aprobat propunerea privind egalizarea subvențiilor PAC în toate statele membre. M-am numărat printre inițiatorii propunerii și am avut sprijinul PPE. În acest fel, sumele acordate fermierilor români ar urma să crească și să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei.”, a declarat europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul