Europarlamentarul Dan Motreanu: UE pregătește un ajutor financiar în valoare de 100 milioane euro pentru protejarea fermierilor

Pe pagina sa de socializare, europarlamentarul Dan Motreanu anunță vestea mult aşteptată de fermierii români.

,,Uniunea Europeană pregătește un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru protejarea fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Rata de cofinanțare va fi de 200%.”

Această informație apare în scrisoarea trimisă de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca răspuns la solicitarea premierilor din cele cinci țări. În acest moment, fermierii din aceste țări sunt afectați de afluxul de grâne la prețuri scăzute din Ucraina. Ne amintim că primul pachet de sprijin, în valoare de 56,3 de milioane de euro, a vizat România, Polonia și Bulgaria, iar la acel moment, țării noastre i-au revenit cei mai puțini bani: 10,05 milioane de euro, ceea ce evident a dus la revolta fermierilor.

De această dată, Comisia Europeană va adopta măsuri preventive care vor viza anumite categorii de cereale produse în Ucraina – grâu, porumb, semințe de floarea soarelui sau de rapiță şi va demara o investigație privind alte posibile produse sensibile. Totodată Comisia Europeană va lucra intensiv pentru a facilita tranzitul produselor agricole în cauză, atât către alte state membre cât și către state terțe. În acest fel va fi atenuată presiunea pe țările vecine cu Ucraina și vor fi furnizate produse pentru piețele agroalimentare globale.

În tot acest timp, România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. În paralel, Autoritatea Sanitar-Veterinară va controla la vamă nivelul de pesticide din produsele provenite din Ucraina.

Este o luptă pentru sprijinirea fermierilor români, în care m-am implicat de la început. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecinate. Am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE, ceea ce se întâmplă rar. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, dar furnizarea dovezilor referitoare la pierderi a depins de Ministerul Agriculturii. La Consiliului European din 23-24 martie, președintele Klaus Iohannis a solicitat majorarea sumei destinate fermierilor români”, a precizat liberalul Dan Motreanu.

Leave a Comment