Europarlamentarul Daniel Buda: Contribuția cheie a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei

Media PNL

Europarlamentar și vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda a declarat faptul că eficacitatea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei rămâne un subiect de dezbatere constantă și evaluare, dată fiind situația complexă și evolutivă în regiunea Europei de Est.

Am dezbătut alături de reprezentanți ai Comisei Europene și Consiliul, acest subiect, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Didier Reynders, Comisia Europeană: “Sancțiunile funcționează în ceea ce privește Rusia dar trebuie să ducem mai departe eforturile și să extindem regimurile de sancțiuni. Am înghețat averile a 270 de întreprinderi și 150 de persoane, oligarhi ruși, asta înseamnă că am înghețat în UE 28 de miliarde de euro.

Am numit un trimis special care intră în contact cu statele membre pentru a evita eludarea acestor sancțiuni pentru că trebuie să lucrăm cu fiecare stat în parte.”

Pascual Navarro Rios, Consiliul UE: “UE a adoptat pachetul cel mai mare de sancțiuni împotriva Rusiei și este motivată să mențină lista de sancțiuni atâta timp cât va fi nevoie. Știam că acestea vor avea efecte și în interiorul UE și trebuie să luăm măsuri și să facem eforturi pentru a atenua aceste efecte. Dar, UE este convinsă că Rusia este și mai afectată de aceste sancțiuni decât suntem noi.

Trebuie să ne menținem unanimitatea și să adoptăm noi sancțiuni dacă va fi nevoie, atâta timp cât nu vom găsi alte măsuri prin care să garantăm pacea.”

Sancțiunile au avut un impact semnificativ asupra economiei rusești. Ele au restricționat accesul Rusiei la piețele financiare internaționale și au redus exporturile de produse energetice și tehnologie de înaltă calitate. Au descurajat investitorii străini să-și plaseze capitalul în Rusia din cauza incertitudinii și a riscurilor asociate sancțiunilor.

Sancțiunile au contribuit în același timp la izolarea diplomatică a Rusiei și la scăderea încrederii în relațiile internaționale. Aceasta a afectat abilitatea Rusiei de a acționa pe plan mondial și de a-și promova interesele pe scena internațională.

Mai mult decât orice, sancțiunile au arătat sprijinul UE pentru Ucraina și pentru principiile internaționale ale suveranității teritoriale! În pofida presiunii exercitate de sancțiuni, soluționarea conflictelor și restabilirea relațiilor pozitive cu Rusia rămân obiectivele pe termen lung ale Uniunii Europene.” a precizat Daniel Buda.

Sursa: Facebook Daniel Buda 

Distribuie articolul