Europarlamentarul Daniel Buda: Deportarea copiilor ucraineni în Rusia este crimă de război

Media PNL

Europarlamentarul și Vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda a transmis faptul că de la începutul războiului din Ucraina, mii de copii ucraineni sunt forțați să intre într-un sistem în care sunt supuși unor educații patriotice ruse, militare.

Rusia a introdus politici precum acordarea cetățeniei ruse și plasarea copiilor în familii adoptive pentru a crea un cadru în care unii dintre copii ar putea ajunge să rămână permanent în Rusia. Copiii care trăiesc în îngrijire instituționalizată sunt deportați sub masca evacuării, în timp ce alții sunt separați de familiile lor în lagăre de filtrare. În multe cazuri, familiile își trimit copiii în taberele de pe teritoriul ocupat pentru a se refugia de război – apoi comunicarea este întreruptă și dispar.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru Maria Lvova- Belova, Comisarul pentru drepturile copilului al președinției Rusiei, în urma acestor acțiuni. Ambii sunt suspectați de presupusele crime de război de deportare și transfer ilegal de copii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei.” a declarat Daniel Buda.

Am dezbătut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg aceste crime de agresiune. Atât Consiliul, Comisia cât și Parlamentul Europeană se alătură eforturilor Curții Penale de a sancționa și a stopa aceste agresiuni.” a spus Daniel Buda.

Crimele de război și deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei de către Rusia vor fi condamnate. În ultimul an statele UE au oferit sprijin suplimentar Curții pentru că aceasta a avut sarcini suplimentare. Lupta împotriva impunității nu se poate baza doar pe CPI. Consiliul insistă asupra nevoii de a ne continua eforturile în legătură cu alte aspecte în legătură cu crimele din Ucraina, cum ar fi sprijinul pentru procurorii naționali și anchetele naționale de către autoritățile ucrainene și cele ale statelor membre.” – Jessika Roswall, Consiliul UE

Numărul copiilor deportați ilegali variază în funcție de surse, aproximativ 16.000 cazuri până în prezent, e vorba de deportări masive.
Adopția ca urmare a deportărilor ilegale este o crimă și nu poate fi tolerată! Au fost identificați orfani ucraineni în Rusia și sunt supuși unor educații militare și patriotice. Aceste acte ca și altele arată intenția de a îndepărta în mod definitiv acești copii de țara lor. Reacția rusă la acest mandat de arestare nu dă dovadă decât de o lipsă de respect totală față de legile și principiile internaționale. Comisia a oferit de la începutul acestor crime peste 10 mil de euro pentru a întări capacitățile sale de a anchetă” – Vera Jourova, Comisia Europeană

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul