Europarlamentarul Daniel Buda: E nevoie să găsim acele mijloace de transport astfel încât cereale să ajungă în zonele africane

Media PNL

Europarlamentarul Daniel Buda a transmis faptul că este nevoie să găsim acele mijloace de transport astfel încât cereale ucrainene să ajungă în zonele africane. Oficialul de la Bruxelles a oferit o posibilă soluție pentru actuala criză din agricultură.

Am văzut câteva titluri care nu aveau corespondent în realitate: în sensul în care nu România interzice importul de cereale din Ucraina… Mâncarea bună se face cu sare și piper, care sunt chestiunile de nuanță. Dar e important să știm că la nivelul UE a existat o maximă deschidere legat de ceea ce înseamnă problemele pe care le are România din cauza acestui aflux de cereale din Ucraina.

Vin de la o ședință de grup unde am spus foarte clar că această măsură de suspendare a importurilor de cereale era indispensabilă pentru a putea depresuriza piața din România. Aceste cereale nu pot fi ținute foarte mult timp în silozuri, ele trebuie consumate. Atunci se pune problema: ce se întâmplă cu sectorul agricol din România, dacă nu aveam această abordare din partea Comisiei Europene? Această abordare a CE a venit după înțelegerea acestei probleme. A durat, pentru că CE nu a avut datele suficiente să poată lua astfel de decizii. Probabil nu a fost o bună comunicare în această zonă, poate nici fermierii nu au fost foarte fermi în abordare unor astfel de chestiuni. A fost încercată o speculare a acestei situații, în sensul în care îmi spuneau anumiți fermieri că în toamnă era prețul la porumb la 1,70 lei sau floarea soarelului la 3,80 lei, ceea ce făcea ca sectorul zootehnic să-i fie imposibil să se apropie de aceste furaje și cereale.

Unii fermieri au încercat să speculeze în vederea unor câștiguri foarte mari. Sigur că și agricultura e un business”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Sursa: Facebook Daniel Buda 

 

Distribuie articolul