Europarlamentarul Gheorghe Falcă a prezentat oportunitățile României în UE după alegerile din Franța și evoluțiile politice occidentale

Eduard

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, a prezentat oportunitățile României în UE după alegerile din Franța și evoluțiile politice occidentale.

„Recentul scrutin parlamentar din Franța, alături de dinamica politică din alte țări vestice, deschide o fereastră de oportunitate pentru România, dar și pentru țări precum Polonia, de a-și consolida rolul în Uniunea Europeană. Eu consider că este esențial să profităm de aceste circumstanțe pentru a aduce Europa de Est în prim-planul agendei europene.  Alegerile din Franța au dus la o reconfigurare a peisajului politic, cu o diversificare a forțelor care compun Adunarea Națională”, a spus Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, respectiva fragmentare duce la rândul ei la o necesitate sporită de coaliții și alianțe strategice, despre a căror stabilitate putem doar specula, ceea ce oferă României o oportunitate unică de a se poziționa ca partener de încredere în arhitectura decizională a UE.

„Totodată, situația politică din alte țări occidentale, cum ar fi Germania, unde se observă o nevoie crescândă de schimbare, poate contribui la o mai mare deschidere către integrarea și valorificarea aportului statelor membre est-europene. Țările din Est trebuie nu doar auzite, ci și ascultate. Trebuie, în opinia mea, să se facă ascultate! În același timp, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, România și Polonia au demonstrat că sunt bastioane ale securității și stabilității regionale”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Gheorghe Falcă a precizat că un astfel de rol „poate fi amplificat pe scena politică europeană, prin promovarea unei agende de securitate care să includă nu doar aspecte militare, ci și economice, energetice și de infrastructură. Este momentul ca aceste țări să nu fie doar actori secunzi ci, dimpotrivă, actori principali în conturarea politicilor europene. Această realitate impune o colaborare strânsă între București și Varșovia pentru a dezvolta inițiative comune, capabile să atragă atenția și susținerea altor state membre. În acest fel, putem să influențăm decisiv procesele decizionale ale UE, promovând interesele regiunii noastre”.

Distribuie articolul