Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: Comisia propune o tranziție către emisii 0 până în 2035 pentru camioane

Vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, a anunțat că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, dorește să facă o tranziție către emisii 0 până în 2035 pentru camioane.

„Deși în Parlament a fost făcută o solicitare privind stoparea legislației care aduce noi poveri asupra industriei, Comisia nu ține cont de acest lucru și a venit cu noi propuneri.

Una dintre acestea se referă la emisiile de carbon pentru camioane, așa cum avem deja norme pentru autovehicule, care din 2035 nu mai au voie să producă emisii la țeava de eșapament”, transmite Marian-Jean Marinescu.

„În acest moment, motorul electric nu este potrivit pentru camioane. Poate fi cel mult o soluție pentru mediul urban, însă nu este viabil pe distanțe mari din cauza greutății bateriilor și a lipsei infrastructurii de încărcare.

După părerea mea ținta pentru 2030 de reducere a emisiilor din transport nu va putea fi atinsă fără folosirea combustibililor alternativi pentru transportul rutier. Eliminarea motoarelor cu combustie din 2035 face ca nimeni să nu mai investească în producerea combustibililor alternativi”, adaugă eurodeputatul liberal.

„Infrastructura de alimentare este o altă problemă. Prevederea privind instalarea unei stații de alimentare la fiecare 60 de km pe autostradă presupune investiții foarte mari, atât în stația propriu-zisă cât și rețeaua electrică. Un studiu arată că investiția în rețeaua electrică din case și din exterior este de 700 miliarde euro până în 2030 și pentru comparație, bugetul UE pe 7 ani este 1100 miliarde euro”, precizează Marian-Jean Marinescu.

Sursa: Marian-Jean Marinescu

Leave a Comment