Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Cerem președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un mai mare sprijin pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană

Eduard Turcu

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a transmis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicităm continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor și a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

„Cerem președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un mai mare sprijin pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei I-am transmis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor și a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România”, a spus Siegfried Mureșan.

Liberalul a precizat că, în textul scrisorii pe care a co-semnat-o cu președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cu președintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins, și cu europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură se arată că sprijinul pentru Ucraina este de neclintit și nenegociabil.

Europarlamentarul a mai afirmat că sprijinul trebuie acordat fără a afecta fermierii și producătorii de alimente din UE. În acest context, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european.

„Redirecționarea produselor agroalimentare, destinate inițial țărilor terțe, în principal către UE a provocat perturbări substanțiale pe piețele europene. Prin urmare, considerăm că situația actuală privind liberalizarea comerțului cu Ucraina trebuie îmbunătățită. Ca atare, așteptăm din partea Comisiei Europene să propună soluții alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcționate către țări terțe precum Africa de Nord, piețe către care aceste produse erau destinate inițial. Acest lucru este util și pentru a evita ca aceste piețe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federația Rusă.

Vrem să ajutăm Ucraina fiindcă sprijinind Ucraina și poporul ucrainean ne ajutăm și pe noi, în interiorul Uniunii Europene. Dar acest ajutor trebuie să fie unul realist și nu trebuie să oferim o perspectivă pe care nu o putem respecta și care constituie un pericol pentru fermierii europeni și pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană”, a transmis Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

sursă: Siegfried Mureșan, Facebook

Distribuie articolul