Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Noua asistență de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova este mai mult decât necesară

Paul

Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat faptul că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, a propus o creștere cu 145 de milioane euro pentru asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

„Această sumă ar urma să se adauge asistenței macrofinanciare în curs, de 150 de milioane de euro, pe care am aprobat-o anul trecut pentru Republica Moldova și din care a fost virată deja o prima tranșă de 50 de milioane de euro.

Am cerut în mai multe rânduri anul trecut să creștem asistența macrofinanciară. Trebuie să fim alături de cetățenii Republicii Moldova și să le dovedim că Uniunea Europeană ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie și prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina”, transmite liberalul.

„Prin această asistență suplimentară, UE crește sprijinul pentru Republica Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecințele războiului din Ucraina, precum și de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021. Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să implementeze noi reforme.

Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.

Ce urmează:

  • Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare trebuie să fie acum aprobată de Consiliul UE și votată în plenul Parlamentului European.
  • Vreau să adoptăm cât mai repede noua asistență în plenul Parlamentului astfel încât fondurile să ajungă fără întârziere în Republica Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Sursa: Siegfried Mureșan, Facebook

Distribuie articolul