Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Primarii și aleșii locali din Europa trebuie implicați mai mult în implementarea planurilor de redresare și reziliență

Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a participat la o întâlnire în Lisabona cu primari și aleși locali din Portugalia. Scopul întâlnirii a fost de a vedea cum sunt implicate autoritățile locale în implementarea Planului de Redresare și Reziliență, transmite europarlamentarul liberal.

„Mecanismul European de Redresare și Reziliență este cel mai important instrument de finanțare adoptat vreodată în Uniunea Europeană.

Și așa cum așteptările sunt foarte mari în România cu privire la utilizarea fondurilor din acest mecanism, la fel se întâmplă și în celelalte țări din Uniunea Europeană.

Sunt foarte mulți bani alocați, iar timpul este scurt. Implementarea eficientă și fără întârziere este esențială pentru succesul acestui mecanism.

Dar pentru ca banii să fie folosiți cât mai eficient, este nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale și regionale în implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Primarii știu cel mai bine care sunt prioritățile de investiții în orașele și regiunile lor. Știu ce drumuri trebuie asfaltate, ce spitale trebuie renovate și ce școli au nevoie de mai multe dotări”, transmite Siegfried Mureșan.

„Ca raportor al Parlamentului European pe acest mecanism, vreau să mă asigur că banii sunt folosiți eficient, că ajung acolo unde este nevoie de ei, în dezvoltarea regiunilor și orașelor noastre, în sprijinirea micilor întreprinderi și categoriilor vulnerabile.

Am constat că Guvernul Portugaliei nu a consultat suficient primarii și aleșii locali în adoptarea PRR, ceea ce este o abordare greșită.

Ne așteptăm ca vocea autorităților locale și regionale să fie ascultată mai mult atunci când PRR va fi modificat pentru includerea noului capitol „REPowerEU” destinat investițiilor în energie”, adaugă eurodeputatul liberal.

Sursa: Siegfried Mureșan, Facebook

Leave a Comment