Europarlamentraul Dan Motreanu: Parlamentul European solicită sprijin financiar pentru regiunile europene dependente de sectorul auto în contextul tranziției la economia verde

Badila Antonia
EP Plenary session - Voting session

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că România are o industrie auto în creștere și va beneficia de noua reglementare.

,,Parlamentul European solicită sprijin financiar pentru regiunile europene dependente de sectorul auto, în contextul tranziției la economia verde. Plenul Parlamentului a aprobat o rezoluție pe această temă, pentru care am votat în cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională. România are o industrie auto în creștere și va beneficia de noua reglementare.

Am votat împotriva actului normativ privind încetarea vânzării de automobile noi cu motoare termice începând din 2035, atunci când a fost discutat de Parlamentul European. Am considerat că dezavantajează economia europeană și avantajează state precum China.

Prin rezoluția votată acum, Parlamentul European solicită consolidarea și prelungirea Fondului pentru o Tranziție Justă (FTJ) după anul 2027 și creșterea sumelor alocate pentru a sprijini regiunile dependente de sectorul auto.

România poate beneficia de fonduri pe baza acestei rezoluții. Industria auto din România are o cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro, realizează 12% din PIB și 29% din exporturi. În 2022, în România, s-au produs peste 500.000 de mașini. 230.000 de români lucrează în industria auto și cea a componentelor.

Sprijinul pentru regiuni va fi acordat în funcție de contribuția industriei autovehiculelor la PIB-ul regional, ponderea produselor auto în exporturile regionale, contribuția industriei autovehiculelor la ocuparea regională a forței de muncă.

Regiunile vor putea elabora și implementa strategii pentru creșterea atractivității, prin îmbunătățirea calității vieții, investiții în educație, sănătate, infrastructură, antreprenoriat local, facilitarea accesului la locuințe accesibile și crearea de stimulente pentru tinerii profesioniști și familiile lor de a rămâne sau de a se muta în aceste zone.

UE este unul dintre principalii producători de autovehicule la nivel mondial, industria auto asigurând peste 6% din totalul locurilor de muncă și generând o cifră de afaceri de peste 7% din PIB-ul UE.”, declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul