Gheorghe Falcă atrage atenția asupra scăderii populației din România și cere Ministerului Familiei să vină cu ”măsuri reale și eficiente” pentru a inversa fenomenul

Media PNL

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) consideră că ”viitorul României stă în încurajarea și sprijinirea familiei”, astfel că a lansat un apel la programe ”cu eficacitate dovedită” în contextul în care ”trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației”.

Populația planetei a depășit anul trecut opt miliarde de locuitori, prognozele pentru 2050 arătând o creștere până la 9,8 miliarde, iar pentru 2100 o creștere până la 11.2 miliarde.  Aceste cifre amețitoare, deși creșterea globală a populației pare că va încetini, ridică mari probleme în ceea ce privește urbanizarea sustenabilă, clima, resursele, dar și la nivel social, date fiind transformările accelerate și uneori radicale prin care trece economia, transformări care, în multe zone, generează deja un surplus de forță de muncă, șomaj, presiune pe sistemele de pensii. Pentru noi însă, în România, problema este una inversă. Trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației, iar adevărul este clar deja: ne confruntăm cu o problemă demografică gravă, care va aduce provocări majore din punct de vedere social, economic, dar și cultural. Familia, în toată Europa din păcate, se află într-o poziție fragilizată și aș fi dorit și doresc ca în țara noastră să inversăm acest trend”, a trans un semnal de alarmă Falcă.

Acestea fiind spuse, el a solicitat Ministerului Familiei ”să coboare, dacă îi este posibil, printre oameni, să vadă lucrurile la nivel local, județean și abia apoi la nivel național. Avem nevoie de acțiuni specifice, localizate, dacă ne dorim efecte pe termen lung”.

Să vedem de exemplu, de ce într-o zonă rata divorțurilor este mai mare, să înțelegem motivele profunde care duc la aceste situații și care creează multă suferință pentru copii, pentru viitorii adulți, pentru viitorii părinți. Din fotoliul ministerial doar, aceste detalii nu au cum să se vadă și cauzele nu pot fi combătute!  Eu vreau un Minister al Familiei pro-activ, care să transmită celorlalte ministere o estimare de impact asupra familiilor din România în toate inițiativele legislative propuse! Oare visez eu, sau exemplul pe care îl ofer reprezintă nu doar baza, dar și cel mai simplu lucru pe care acest minister ar fi obligat să îl facă?  Am putea vedea și ar trebui să vedem multe, pentru că timpul nu are răbdare cu noi, pentru că problemele demografice ne vor lovi din plin, pentru că familiile, de multe ori, au mult prea multe probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi pentru a mai avea vreme să se gândească și la ele însele”, a conchis Gheorghe Falcă.

Distribuie articolul