Gorj: Primăria Săcelu a depus un proiect prin PNRR pentru salvarea culei Moangă-Pleșoianu

Ciprian S.
Primar Săcelu Gheorghe Dumitrelea proiect PNRR pentru salvarea culei Moangă-Pleșoianu
Primar Săcelu Gheorghe Dumitrelea proiect PNRR pentru salvarea culei Moangă-Pleșoianu

Primarul liberal al comunei Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, anunță că a depus un proiect de salvare a culei Moangă-Pleșoianu, o clădire aflată în stare avansată de degradare, în cadrul apelului destinat rutelor turistice și promovării culelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

Cula Casa Moangă-Pleșoianu este o clădire monument istoric situată în curtea taberei de agrement din Săcelu, și care a fost de nenumărate ori subiect de știre negativă despre prăbușirea patrimoniului local.

”Acest proiect, depus de Primăria Săcelu, este prima încercare a autorităților de a salva monumentul istoric. În demersul său, Primăria a primit sprijinul consilierului județean Sergiu-Mihail Olaru, un promotor și susținător al păstrării patrimoniului și dezvoltarea economică prin resursele pe care le avem în comunitate, dar și al Consiliului Județean Gorj. A fost totodată și primul proiect pe PNRR scris de angajații din cadrul primăriei”, susține primăria printr-un comunicat de presă.

Planul primăriei este de a reda cula circuitului turistic și organizarea mai multor evenimente culturale. Proiectul prevede lucrări de reparații și consolidare, racordare la energie, amenajare peisagistică, realizarea unui iluminat arhitectural și pregătirea clădirii pentru primirea vizitatorilor.

”Suntem bucuroși că am reușit să depunem acest proiect, sperăm să obținem și fondurile pentru salvarea acestei clădiri emblematice. Din păcate, din bugetul local nu am avea cum să facem reparațiile necesare și se prăbușește o bucată din istoria noastră. Dacă vom reuși să obținem bani pentru culă, atunci vom putea dezvolta și zona, prin turism. Le mulțumesc tutucalcror pentru ajutor. Aceasta este prima etapă a acestui proiect, după care, în cazul unui răspuns afirmativ, vom trece la elaborarea documentațiilor și studiilor de fezabilitate”, transmite primarul comunei Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.

Cula Casa Moangă-Pleșoianu este ridicată de ispravnicul Vasile Moangă în 1762, cel care dă și numele unei case din Târgu Jiu. Casa este construită cu parter și etaj, iar acoperișul era cu șiță. Clădirea este importantă pentru comunitate și pentru că de ea și unul dintre proprietari- Dumitrache Săceleanu- se leagă și numele comunei: Săcelu.

Ulterior, casa tip culă a fost lăsată moştenire unei nepoate a lui Dumitrache Săceleanu, Octavia Pleşoianu, ajungând în proprietatea statului prin naţionalizare.

Sursă: comunicat de presă

Distribuie articolul