Guvern: România a devenit membru fondator al Alianței Baukultur

Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, a reprezentat România la Conferința miniștrilor culturii, „Davos Baukultur Alliance 2023”, care a avut loc în perioada 14-16 ianuarie 2023, în ajunul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, la Davos, Elveția. În cadrul conferinței, a fost adoptat Memorandumul pentru lansarea Alianței Baukultur prin care România a devenit membru fondator.

Conform Dianei Baciuna, Alianța Baukultur este o „inițiativă menită să unească, pentru prima dată, experți din sectorul public, privat, precum și din societatea civilă, sub același obiectiv comun, de a asigura o abordare holistică și centrată pe cultură a mediului construit, precum și o viziune umanistă asupra modului în care modelăm în mod colectiv locurile în care trăim și moștenirea pe care o lăsăm în urmă”.

„Guvernanța, funcționalitatea, mediul, economia, diversitatea, contextul, sentimentul față de loc și frumusețea sunt standardele de calitate care vor ghida Baukultur în cele 31 de state semnatare ale Alianței din Europa, prin implicarea constantă a organizațiilor inter-guvernamentale și non-guvernamentale și a partenerilor privați, membri ai Alianței”, a precizat liberala.

Aceasta a mai spus că „oamenii, principiile și valorile trebuie să ocupe locul binemeritat în centrul culturii, într-un cadru care susține dialogul și moștenirea culturală comună, utilizată cu înțelepciune ca resursă pentru a genera o dezvoltare durabilă, a combate discriminarea și a îmbunătăți calitatea vieții. Tot ceea ce construim ne influențează modul de viață și de lucru, calitatea mediului construit fiind direct legată de calitatea vieții noastre”.

„Prin urmare, calitatea mediului nostru construit trebuie să cuprindă, din perspectiva cetățenilor, componenta democratică, incluzivă și autentică, în strânsă conexiune cu moștenirea construită – monumente și situri arheologice, grădini și peisaje. Sunt convinsă că Alianța Baukultur va reprezenta un pas fundamental pentru asigurarea celui mai bun viitor posibil pentru noi toți”, a declarat Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii.

Leave a Comment