Guvernul Ciucă salvează proiectul Hidrocentralei Răstolița

Constantinescu Denisa

Guvernul României a adoptat, în ședința de ieri, 14 decembrie, Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție precum și a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, afirmă că: “Guvernul României salvează proiectul Hidrocentralei Răstolița prin Ordonanță de Urgență. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție, precum și a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă. Astfel, 10 proiecte în curs de execuție din țară, între care și Hidrocentrala de la Răstolița, sunt declarate ca fiind proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă și considerate situații excepționale, pentru a căror realizare este permisă scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier național.” 

Prefectul Mara Togănel a mai precizat că urgența acestei decizii este dată de necesitatea luării unor măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării noastre. “Indicatorii tehnico-economici aferenți proiectelor de investiții se actualizează și se reaprobă de către entitatea care le deține în portofoliu, indiferent de modalitatea inițială de aprobare a respectivelor proiecte de investiții. Ordonanța de Urgență este justificată de necesitatea unor măsuri specifice care se impun pentru creșterea securității energetice și creșterea competitivității industriei energetice românești.” a mai precizat prefectul Mara Togănel.

Ordonanța de urgență a avut la bază și caracterul strategic al proiectelor de investitii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, eoliene și fotovoltaice, precum și faptul că finanțarea europeană prin planul de măsuri REPower EU presupune o perioadă redusă de timp pentru evaluare, fiind necesară asigurarea posibilității implementării până în anul 2026. Mai mult, a fost luat în considerare faptul că indicatorii tehnico – economici aferenți unor proiecte de investiții au fost aprobați înainte de anul 1990 prin acte normative specifice reglementarilor în vigoare la momentul de referință, motiv pentru care este necesară actualizarea indicatorilor tehnico economici si a bugetului.

Distribuie articolul