Guvernul României majorează procentul de finanțare pentru izolarea termică a imobilelor la 90%

Paul

Guvernul României a majorat procentul de finanțare care vine în ajutorul locatarilor care doresc să izoleze termic imobilele. 90% din cheltuieli vor fi suportate de către Guvern.

Pe lângă acest aspect, doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din partea autorităților locale sau ai asociațiilor de proprietari. Până la această modificare, procentul acesta era de 40%.

Dan Motreanu, europarlamentar liberal: „Bugetul UE destinat eficienței energetice a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune este de 1,25 miliarde de euro.

Intervențiile care vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe beneficiază de alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021-2027 de aproximativ 618 milioane de euro.”

Procentele de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor

Eurodeputatul a adăugat faptul că „finanțarea reabilitării termice a blocurilor se va face astfel:

În cazul regiunilor mai puțin dezvoltate:

  • 90% din fonduri europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat, conform ratei de cofinanțare;
  • 5% din alocații de la bugetul de stat;
  • 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari.

În cazul regiunilor mai dezvoltate:

  • 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat și din bugetele locale, conform ratei de cofinanțare;
  • 5% din alocații de la bugetul de stat;
  • 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari %.

Sursa: Dan Motreanu, Facebook

Distribuie articolul