În total, în municipiul Petroșani vor fi amenajate cu fonduri europene 39 de insule ecologice digitalizate pentru deșeuri în tot atâtea locații. Este vorba despre insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate.
De asemenea, beneficiază de modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
“Sistemul reduce în mod semnificativ mirosurile neplăcute, riscul de vandalizare al containerelor interioare, riscul apariției rozătoarelor și animalelor fără stăpân sau sălbatice. Totodată, au un aspect modern ce se încadrează perfect în orice peisaj urban sau rural.
Investiţia vine totodată și în sprijinul principiului “plăteşte pentru cât arunci”, în funcție de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale.
Odată cu finanțarea acestui proiect, Primăriei Municipiului Petroșani îi revine obligația de a suporta cheltuielile de mentenanță a investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data efectuării ultimei plăți, dar și de a asigura cofinanțarea proiectului, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile care decurg din implementarea proiectului, dacă este cazul.
De precizat că, pentru început, platformele clasice de colectare a deșeurilor nu vor fi desființate în toate zonele unde acestea sunt amplasate, în condițiile în care acest sistem prevede câte un singur container pentru fiecare dintre cele 5 fracții, iar în unele locații este necesar un număr suplimentar de containere pentru deșeuri menajere” a declarat primarul Municipiului Petroşani Tiberiu Iacob-Ridzi, pe pagina sa de Facebook.