Iași: fonduri în valoare de 6.1 miliarde lei prin PNRR pentru autostrada A8

Paul

Autostrada A8 a primit primele finanțări care vor ajuta la construirea capătului estic și vestic al acesteia. În același timp, Podul de la Ungheni a primit și el finanțare de peste 16 milioane euro.

Alexandru Muraru, deputat de Iași și președintele PNL Iași, a declarat faptul că: „Autostrada A8 va trece prin 25% din localitățile din Județul Iași. Va avea 9 noduri și va fi conectată direct cu toate drumurile județene și naționale care trec prin Iași.

Împreună cu colegii mei liberali, am făcut eforturi ca în Planul Național de Redresare și Reziliență să introducem spre finanțare capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, și capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici acesti km din traseul A8. Este vorba despre 6,1 miliarde lei, finanţare asigurată prin intermediul PNRR.

Pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8, care este şi cel mai greu de realizat şi care presupune costuri de câteva miliarde de euro, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi.”

De asemenea, liberalul a precizat și a doua finanțare în infrastructură: „Prin fonduri europene, se va realiza proiectarea și execuția Podului de la Ungheni, un obiectiv de infrastructură esențial pentru conectivitatea Republicii Moldova cu Europa. Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro, prin intermediul unui program comunitar: Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Guvernul va aproba proiectul luna aceasta, iar, în februarie, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie. Unul dintre rolurile importante ale podului va fi să interconecteze infrastructurile rutiere din România şi Republica Moldova, prin autostrada A8 şi, respectiv, drumul naţional Ungheni – Chişinău.”

Sursa: Alexandru Muraru, Facebook

Distribuie articolul