Iași: peste 1 milion de euro pentru modernizarea a 140 de autobuze

Eduard Turcu

Mihai Chirica, primarul Iașului, a anunțat că un nou proiect pentru modernizarea transportului public al municipalității a primit finanțare prin PNRR. Astfel, vor fi modernizate toate cele 140 de autobuze din parcul auto al Companiei de Transport Public cu Sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune. Proiectul are o valoare de peste 1 milion de euro.

Mihai Chirica: „Autobuzele din Iaşi mai sigure pentru călători şi toţi participanţii la trafic! Un nou proiect menit a moderniza transportul public din oraşul nostru a primit finanţare prin PNRR. Astfel, cu peste 1 milion de euro fonduri nerambursabile, vom dota toate cele 140 de autobuze din parcul auto al Companiei de Transport Public cu Sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune. Valoarea proiectului este de peste 5,1 milioane lei, fără TVA. Scopul sistemului anti-coliziune este de a avertiza conducătorii auto înaintea producerii unui accident”.

„Astfel, pe toate cele 140 de autobuze vor fi instalate elemente de detecție externe (camere de luat vederi / radare cu rază medie), care scanează în timp real participanții la trafic, pornind de la autovehicule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta conducătorul autobuzului să evite accidentul”, a explicat edilul.

Liberalul a precizat că „sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport asociată unghiurilor moarte care pun probleme reale în trafic. Practic, prin intermediul acestui sistem, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte”.

Mai multe detalii puteți regăsi aici.

sursă: Mihai Chirica, Facebook

Distribuie articolul