Iași: vor fi realizate trei proiecte mari de infrastructură rutieră

Eduard Turcu

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, împreună cu primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, și primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, au prezentat proiectele de construire a trei pasaje în județul Iași.

Este vorba despre un Pasaj Subteran pietonal denivelat, amplasat în dreptul Primăriei Podu Iloaiei, proiect finanțat prin PNRR, un Pasaj Rutier peste cale ferată pe DN28, la km 69, la intrarea în localitatea Podul Iloaiei, proiect finanțat de către BEI și un Pasaj Rutier în localitatea Lețcani, la conectarea centurii Iașului cu DN28,  proiect finanțat prin PNRR.

Licitația pentru cele trei lucrări, PT+PAC Faza 1, va fi lansată până la începutul lunii februarie.

„Dincolo de faptul că vom avea autostrăzile A8 și A7, la nivelul județului Iași rămânem cu o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Cele trei pasaje sunt soluții pe care le-au identificat și autoritățile locale pentru fluidizarea traficului. Pasajele supraterane, în special, vor ajuta la descongestionarea traficului, dar vor rezolva și problema dureroasă a accidentelor rutiere. Sunt investiții pe care comunitatea noastră le așteaptă de foarte mult timp și mă bucur că, în sfârșit, am găsit rezolvarea și soluțiile potrivite”, a declarat președintele Costel Alexe.

„Din păcate, pentru toți cetățenii județului, calvarul este la Podu Iloaiei, odată cu tranzitarea localității, dar calvarul îl resimte și comunitatea pe care o reprezint. Comunitatea din Podu Iloaiei are nevoie urgentă de acest pasaj subteran pietonal care va aduce mai multă siguranță celor 1500 de elevi care învață la Școala Alexandru Ioan Cuza. Sper să reușim și semaforizarea în localitate”, a completat primarul Ioan Alexa.

Primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, a subliniat în declarația sa: „La Lețcani avem mai multe proiecte derulate în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Sperăm să se finalizeze în cel mai scurt timp proiectul centurii ușoare a zonei metropolitane, care va însuma 10 km de drum județean, pe raza comunei Lețcani, dar și proiectul parcului industrial. Pe de altă parte, acest pasaj suprateran care se va construi peste calea ferată va însemna una dintre cele mai importante investiții în infrastructura rutieră pentru comunitatea din Lețcani”.

Președintele Costel Alexe a prezentat și stadiul celor două autostrăzi A8 și A7. Pe 29 decembrie, președintele CJ a semnat certificatul de urbanism pentru elaborarea Documentației Tehnice pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, cu amplasament pe teritoriul județului Iași, de la Moțca la podul peste Prut. Autostrada A8 va tranzita aproape 25% din UAT-urile din Iași și va fi cea mai bine fluidizată autostradă, cu nouă noduri rutiere. În ceea ce privește autostrada A7, până în 2026, Iașul va avea primii 30 km de autostradă între localităţile Mirceşti – Paşcani. Traseul A7 în judeţul Iaşi tranzitează UAT-urile Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoșeşti – Siret, Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani. Pe traseul acestui lot vor fi construite inclusiv 38 de poduri și pasaje.

Totodată, au fost oferite detalii și despre alte două proiecte de infrastructură majore, respectiv Podul de la Ungheni și șoseaua de centură a orașului Podu Iloaiei. A fost aprobată finanțarea pentru construirea Podului de la Ungheni, din fonduri europene, alocate prin Facilitatea de Conectare a Europei (CEF), asigurându-se astfel premisele unei implementari accelerate ca urmare a angajamentelor financiare disponibile din partea Comisiei Europene. În luna februarie, după aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico-economici, se va lansa procedura de atribuire a contractelor de proiectare și execuție a lucrărilor. În ceea ce privește centura de la Podu Iloaiei, data de 16 ianuarie este termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Deși am așteptat atât de mult construirea autostrăzilor și identificarea soluțiilor pentru descongestionarea traficului, administrația județeană face toate eforturile pentru a debloca și a sprijini financiar toate aceste proiecte de infrastructură”, a adăugat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

sursă: Biroul de Comunicare CJ Iași

Distribuie articolul