Impactul Administrațiilor Liberale în județele din Moldova: Proiecte ambițioase și rezultate concrete

Eduard Turcu

Administrațiile liberale din regiunea Moldovei au implementat numeroase proiecte de dezvoltare, susținute prin fonduri europene nerambursabile sau prin fonduri guvernamentale, pentru a îmbunătăți infrastructura și serviciile în această zonă a României.

Dezvoltare în Iași datorită administrației liberale

Printr-o investiție de peste 27 milioane euro, Consiliul Județean Iași a finalizat în iunie 2023 reabilitarea și modernizarea celui mai mare spital de pediatrie din țară – Spitalul pentru copii Sfânta Maria din Iași – cu 652 paturi, iar acum, printr-o investiție de 7 milioane euro, realizează o nouă Unitate de Primiri Urgențe la acest spital. În domeniul Sănătății, Consiliul județean Iași are în implementare proiecte de peste 40 de milioane de euro. Spitalul regional Iași este cel mai avansat proiect dintre cele trei spitale regionale, iar începerea lucrărilor este preconizată pentru sfârșitul lui 2023.

Investiție de 10 milioane euro a CJ Suceava pentru un nou Spital Oncologic

Suceava: La Suceava, printr-o investiție de 10 milioane euro, administrația liberală a CJ Suceava construiește un nou Spital de Oncologie, cu 83 paturi, ce va fi gata în a doua parte a lui 2024. La mijlocul lui octombrie, gradul de execuție era de peste 25%. În februarie 2023 s-a semnat contractul pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava care va fi reabilitat energetic cu peste 13 milioane de euro, prin PNRR. În august 2022 a avut loc Inaugurarea Centru medical de radioterapie oncologică de la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, o investiție privată de 14 milioane de euro.

De asemenea, în martie 2023, primăria municipiului Suceava a finalizat lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, proiect prin fonduri europene (1.300.000 euro).

Administrația liberală a municipiului Roman performează

În municipiul Roman (județul Neamț) sunt în plină desfășurare lucrările de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgență Roman, un proiect de peste 16 milioane lei din fonduri europene, derulat de administrația liberală a municipiului. Ambulatoriul va avea tehnologie de vârf, inclusiv rezonanță magnetică nucleară (RMN), computer tomograf (CT), electrocardiograf și aparat radiologic digital.

Localitățile cu administrații liberale din Botoșani investesc în educație

Comunele Pomârla și Corlățeni, cu adminitrații liberale, au școli ultradotate și modernizate la nivel occidental. Toate școlile și grădinițele de pe raza comunei Pomârla – un liceu, cinci școli, trei grădinițe – au fost reabilitate și modernizate complet de primăria liberală. Au un sistem de încălzire economicos, prin pompe geotermale.  Autorităţile liberale din Corlățeni au investit un million de euro pentru modernizarea şcolii gimnaziale unde sunt aduşi cu microbuzele şcolare elevi din satele învecinate (mobilier nou, modern, videoproiectoare, table smart, planşe interactive, sală de spectacole,  bibliotecă nouă, dotată complet, laboratoare, sală IT, cabinet medical.) A fost construită și o grădiniță nouă.

 

 

Distribuie articolul