Încă 25 de autobuze electrice prin PNRR pentru Municipiul Iași

Eduard Turcu

Aflat în cursul zilei de vineri, 3 martie 2023, la București, pentru o întâlnire pe tema modalităților de preluare a spitalelor aflate în administrarea Ministerului Transporturilor de către autoritățile publice sau universitățile locale, primarul Mihai Chirica a fost și la Direcţia Generală Management Mecanism de Redresare şi Rezilienţă pentru a semna și prelua contractele mai multor proiecte care vor fi finanțate cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cel mai important vizează achiziția a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, inclusiv a 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă. Proiectul are o valoare totală de 71.174.857,95 lei, cu TVA, adică în jur de 14,4 milioane de euro.

„Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, iar prin Programul Operațional Regional avem 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri.

Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro!

Fondurile europene sunt o oportunitate extraordinară de a continua modernizarea transportului public ieșean și, tocmai de aceea, suntem concentrați și mobilizați atât pentru a fructifica liniile de finanțare, cât și pentru a implementa aceste proiecte cu maximă seriozitate și cât mai rapid. Chiar în cursul acestei luni vom lansa licitația publică pentru aceste autobuze și sperăm ca procedurile să se desfășoare fără sincope, astfel încât ieșenii să beneficieze de noi mijloace de transport moderne și ecologice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

sursă: Deprtamentul de Comunicare Primăria Iași

Distribuie articolul