Întrevedere cu Ambasadorul Spaniei în România la Guvernul României

Paul

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, alături de Irina-Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, s-au întâlnit cu José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Spaniei în România, la sediul Guvernului României.

„Am discutat despre evoluțiile pozitive înregistrate de țara noastră în domeniul promovării politicilor memoriei și combaterii antisemitismului și xenofobiei, cu accent pe progresele înregistrate în aplicarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023. Din acest punct de vedere, capacitățile instituționale dezvoltate și-au demonstrat viabilitatea, iar activitatea grupurilor de lucru interne și interinstituționale s-a intensificat. Am menționat, de asemenea, progresele în ceea ce privește dezvoltarea unor metodologii mai eficiente de identificare, raportare și evaluare a incidentelor”, transmite Alexandru Muraru.

„La rândul său, domnul ambasador a prezentat inițiativele şi proiectele Regatului Spaniei, care vizează contracararea acțiunilor discriminatorii, precum și al înțelegerii impactului acestora, mai ales în ceea ce privește derapajele cu caracter xenofob sau rasist întâlnite în cadrul competițiilor sportive.

O temă centrală a discuției a vizat românii care trăiesc în Spania, o comunitate dinamică, bine reprezentată, care contribuie substanțial la dezvoltarea economiilor ambelor state.

Implicarea lor, modul în care au ales să își manifeste identitatea lingvistică și culturală definesc diversitatea și multiculturalitatea societății spaniole contemporane. În acest sens, ES a prezentat politicile educaționale, sociale și de integrare care îi vizează direct pe cei peste 1.000.000 de rezidenți români din Regat, dar și activitatea grupului de lucru constituit în vederea găsirii unor soluții pentru instituirea dublei cetățenii”, adaugă deputatul liberal.

 

Sursa: Alexandru Muraru

Distribuie articolul