Întrevedere între Președintele CJ Iași Costel Alexe și autoritățile centrale pentru a discuta despre stadiul A8

Eduard Turcu

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași și Marius Sorin Dangă, Vicepreședintele Consiliului Județean Iași, au participat la o serie de întâlniri la București pentru a discuta cu autoritățile centrale despre stadiul A8 – Autostrada Unirii, în special pe secțiunea Târgu Neamț – Ungheni, secțiune de a cărei implementare depinde, în mod vital, dezvoltarea județul Iași.

La sediul CNAIR, împreună cu secretarul de stat Irinel Ionel Scriosteanu, cu directorul general al CNAIR Cristian Pistol, directorul tehnic Gabriel Budescu, secretarul general adjunct al Guvernului României Lucian Rusu și reprezentanții proiectantului SC Consitrans SRL, președintele Eduard Hanganu, directorul general Bogdan Păunescu și directorul general adjunct Petre Ene, au fost evaluate etapele următoare pentru sectorul Tg. Neamț – Iași – Ungheni din A8.

„Am primit garanții atât de la CNAIR, cât și de la Consitrans, câștigătorul contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, că se depun toate diligențele necesare astfel încât în acest an, CNAIR să poată scoate la licitație contractul de lucrări pe această secțiune, pentru a valorifica finanțarea disponibilă prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027. Le-am transmis celor prezenți că la nivelul Consiliul Județean Iași vom acorda tot sprijinul necesar și vom monitoriza derularea cu celeritate a etapelor rămase pentru ca această promisiune să devină realitate.

După întâlnirea de la CNAIR, am purtat discuții pe aceeași temă și cu ministrul Mediului, dl. Mircea Fechet. Trebuie să ne asigurăm că atât Agenția pentru Protecția Mediului (APM), cât și Administrația Națională Apele Române (ANAR) înțeleg importanța strategică a acestui proiect și vor sprijini echipa de implementare pentru a accelera implementarea lui.

În acest moment, la nivel județean, prioritatea noastră este să sprijinim primăriile unităților administrative-teritoriale care vor fi traversate de A8, pentru ca împreună cu  Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară să finalizeze procesul de identificare a proprietarilor de pe coridorul autostrăzii, în conformitate cu prevederile legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Avem o colaborare funcțională și eficientă cu toți factorii implicați în implementarea proiectului autostrăzii și facem toate demersurile pentru a impinge înainte acest proiect. Acum, cu lucrările la A7 începute pe teritoriul județului Iași, cu studiul de fezabilitate aprobat pe sectorul Pașcani – Suceava din A7, cu cele două contracte semnate pentru capetele montante, Tg. Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Moșca, avem toată încrederea că proiectele autostrăzilor pentru Moldova pot deveni realitate. Sectorul Tg. Neamț – Ungheni al A8 trebuie să avanseze cât mai repede și ne vom dedica total acestui obiectiv”, a menționat Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

sursă: CJ Iași, Facebook

Distribuie articolul