Întrevedere oficială între Lucian Bode și omologul său austriac, Gerhard Karner

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere oficială cu omologul său austriac, Gerhard Karner.

Lucian Bode: „Decizia de anul trecut de a bloca aderarea României la Schengen a fost nedreaptă, dezamăgitoare și neprincipială. Este un subiect care a determinat apariția unui val impresionant de așteptări legitime pentru România, dar care s-a transformat într-unul de profundă dezamăgire pentru toată lumea. Însă trebuie să depășim emoția momentului „8 decembrie 2022”, e nevoie să acționăm constructiv și în spiritul valorilor europene, pentru că România este parte a soluției, nu a problemei, iar Austria este un partener pentru România”.

„Am avut astăzi o întrevedere constructivă și pragmatică cu omologul meu, Gerhard Karner, ministrul federal de interne din Austria, ocazie cu care am discutat despre cooperarea și coordonarea dintre România și Austria în domeniul afacerilor interne și, bineînțeles, despre deblocarea aderării la spațiul Schengen, un obiectiv de importanță majoră pentru România”, a spus liberalul.

Acesta a precizat că „avem determinarea de a coopera strâns și suntem foarte hotărâți să ajungem la o soluție în cursul acestui an. Este în interesul României și Austriei să discutăm despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situația actuală și să continuăm să dezvoltăm relația bilaterală mai departe”.

„În cadrul discuțiilor avute, l-am asigurat pe omologul meu că am înțeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației ilegale și i-am prezentat în detaliu modul profesionist în care România asigură protecția frontierelor externe ale UE. Ca de fiecare dată, acționăm solidar și responsabil în gestionarea provocărilor europene și contribuim la găsirea de soluții constructive pentru problemele comune. Am toată încrederea că astăzi, Austria s-a convins că spațiul Schengen va fi mai puternic și mai rezilient cu România, ca țară membră Schengen”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

sursă: Lucian Bode, Facebook

Leave a Comment