Investiții record in guvernarea Ciucă. INS: creștere de 8,5 la suta in 2022

Media PNL

Investițiile străine directe la finalul lunii octombrie însumau 9,399 miliarde euro, nivel record care a depășit atât fluxul net al investițiilor directe ale nerezindenților în România raportat pentru întregul an 2021 (8,94 mld. euro) cât și valoarea record obținută înainte de declanșarea crizei economice (9,21 mld. euro în 2008), arată cele mai recente date raportate de BNR. 

În primele zece luni ale anului 2022, investițiile directe ale nerezidenților în România au crescut cu aproape 21% față de nivelul raportat pentru perioada similară din 2021. 

În același timp au crescut și investițiile realizate de români în străinătate, de la 95 mil euro, nivel înregistrat în perioada ianuarie-octombrie 2021, la 1,074 mld. euro la 30 octombrie 2022.

Cum sunt clasificate investițiile noi

Investițiile noi într-o societate pot fi clasificate, în funcție de destinația investiției, în următoarele categorii: 

  • investiții pentru înființarea unei întreprinderi noi, denumite investiții greenfield
  • investiții pentru achiziția sau fuziunea cu o întreprindere rezidentă existentă; 
  • investiții în dezvoltarea unei întreprinderi, prin aport nou de capital; 
  • investiții pentru restructurarea unei întreprinderi, ale cărei produse sau servicii nu mai sunt competitive, întreprinderea respectivă înregistrând pierderi.

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia și Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaezia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia și Filipine.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condițiilor de piață, România ocupă de asemenea a opta poziție în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria și Turcia. 

Distribuie articolul