Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat : ”În cadrul Summitului de la Montreal de săptămâna aceasta, vom pune la punct viitorul cadru legal de protejare a biodiversității”

Media PNL

Pe 11 decembrie am sărbătorit Ziua Internațională a Muntelui, eveniment introdus de Adunarea Generală a ONU în 2003, ce urmărește să inspire comunitatea globală să planifice activități la toate nivelurile pentru a crește gradul de conștientizare a rolului vital pe care îl joacă munții în viața noastră.

“Muntele ne-a oferit dintotdeauna apă proaspătă, aer curat, energie și hrană sau, altfel spus, este o sursă de viață pentru umanitate. Munții găzduiesc 15% din populația lumii și aproximativ jumătate din punctele de interes în materie de biodiversitate din întreaga lume, fiind esențiali pentru stimularea creșterii economice durabile. Munții asigură acces zilnic la apă dulce pentru jumătate din omenire. Obiectivul 15 din cadrul Observatorului Dezvoltării Durabile (ODD) include protecția acestora ca o componentă crucială pentru dezvoltarea durabilă.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Din păcate, schimbările climatice și exploatarea în exces pun munții în pericol. Locuitorii de la munte se confruntă cu probleme sporite pentru a trăi pe măsură ce clima continuă să se încălzească. Ghețarii de munți se topesc cu o viteză nemaiîntâlnită până acum din cauza temperaturilor în creștere, fapt ce va avea un impact asupra rezervelor de apă dulce pentru milioane de oameni care locuiesc în aval. Cu toții suntem afectați de această problemă.

Aproape o treime din România este montană, existând aproximativ două milioane de români care trăiesc în aceste zone, în 745 de comunități diferite. Un total de 1.350 de specii de plante și animale pot fi găsite aici, dintre care 116 sunt endemice. Găsirea de alternative durabile care s-ar putea dovedi esențială în lupta împotriva sărăciei, prevenindu-se în același timp deteriorarea ecosistemelor montane vulnerabile.

În cadul Summitului de la Montreal de săptămâna aceasta, vom pune la punct viitorul cadru legal de protejare a biodiversității. Putem să privim acest cadru legal ca unul asemănător acordului climatic de la Paris, însă pe teme de biodiversitate. Într-o lume marcată de crize multiple, este important ca toate statele ONU să decidă asupra țintelor de protejare a biodiversității.”, a mai declarat acesta .

Sorin Banciu a atins tangențial acest subiect și în jurnalul TVRINFO, săptămâna trecută, emisiunea poate fi urmărită aici și va reveni, la întoarcerea din Canada, cu mai multe detalii despre discuția și țintele asumate la acest summit.

Distribuie articolul