Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre

Eduard Turcu

Astăzi a avut loc o întrevedere între Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, și omologul său austriac, Gerhard Karner, unde s-a discutat asupra aderării României la spațiul Schengen.

„Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a declarat Lucian Bode.

„Am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei pe tema aderării României la spațiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraționiste”, a precizat liberalul.

Lucian Bode a făcut referire și la presiunea cu care se confruntă Austria, venită ca urmare a migrației însemnate – 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an.

„Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern”, a subliniat Ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, „în cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România”.

Doar 3.574 de migranți au fost înregistrați în România veniți pe ruta Balcanilor de Vest

Lucian Bode: „Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România”.

„Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest”.

„De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent”, a subliniat acesta.

sursă: Lucian Bode, Facebook

Liberalul a continuat spunând că „nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor”.

„Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuțiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a concluzionat Lucian Bode.

sursă: Lucian Bode, Facebook

Distribuie articolul