Lucian Bode: Transformările profunde ale statului român modern s-au petrecut sub guvernări liberale

Eduard Turcu

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, susținut un discurs la împlinirea a 148 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal în care a subliniat că „transformările profunde ale statului român modern s-au petrecut sub guvernări liberale”.

Lucian Bode: „În cei 148 de ani de existență, Partidul Național Liberal a avut priceperea, prin liderii săi, să pună bazele unui proces profund de organizare și consolidare a statului român. Toate marile momente din istoria modernă a României s-au realizat sub o guvernare liberală. Este un adevăr pe care nici cei mai mari dușmani politici nu-l pot nega”.

„Liberalii au condus guverne în vremuri mult mai tulburi decât cele pe care le trăim astăzi și au reușit să țină calea dreaptă. Au avut de luat decizii grele, au făcut reforme dure, poate nepopulare, dar au construit sisteme publice trainice care au rezistat și perfecționat de-a lungul timpului. Au reîntregit România și au făcut-o simțind contextul și punând la bătaie toate abilitățile diplomatice și politice”, a spus liberalul.

„Știau cum trebuie să arate viitorul stat român-unit, democratic, puternic, stabil și bazat pe coeziune națională. România de astăzi datorează mult acelor oameni care au avut un crez pe care l-au urmat cu perseverență și seriozitate”, a precizat ministrul.

Acesta a menționat că, „întorcându-ne în prezent, avem datoria să păstrăm vie memoria acestor lideri vizionari și, mai ales, să le continuăm lucrarea de modernizare și dezvoltare a statului român. Iar un stat puternic și respectat se bazează pe instituții puternice care lucrează pentru oameni și pentru siguranța lor. Pentru cetățeni indiferent de momentul istoric parcurs, siguranța a fost și este un element fundamental într-o societate”.

„Un climat social sigur este baza pentru o viață liniștită și pentru o societate prosperă. Viziunea liberală de guvernare se axează pe existența unor sisteme publice robuste și ancorate în realitate. Avem această responsabilitate nu doar pentru că suntem la guvernare, ci pentru că un stat funcțional, înseamnă protecție pentru comunități și pentru cetățeni. În ultimul an, contextul regional, marcat de un conflict armat absurd la granițele țării noastre, ne-a adus provocări care au pus presiune pe sistemele publice”, a spus Lucian Bode.

”Cei care nu văd tot acest efort și doar aruncă cu noroi în acest sistem, o fac ori din rea-voință, ori cu gândul de a destabiliza un sistem cheie, și implicit statul român în ansamblul său”, a subliniat acesta.

Ministrul a precizat că „Partidul Național Liberal la guvernare a adus românilor stabilitate și siguranță și va continua să asigure un spațiu național și regional de securitate. Apărăm ce am câștigat în vremuri foarte dificile. România este azi o țară sigură și un pol de stabilitate în zonă. Priviți ce se întâmplă în țări din jurul nostru”.

„Am reușit să creștem gradul de securitate atât la frontiere, cât și în interiorul țării. Pe modul în care am gestionat provocările apărute și am asigurat stabilitatea și siguranța se bazează, în mare măsură, credibilitatea României și rolul sporit pe care și-l asumă în regiune. Nu în ultimul rând, pe stabilitatea și siguranța câștigate se bazează încrederea investitorilor și dinamica economiei. Guvernul liberal își asumă cele mai dificile sarcini, nu fuge și nu se ascunde. Am dus multe bătălii de unii singuri, cu riscul erodării”, a spus acesta.

Lucian Bode: „Nu ne victimizăm și nu cedăm. Mergem înainte cu fruntea sus și pe picioarele noastre. Cine vrea să vadă aceste lucruri le vede și nu se lasă pradă manipulărilor celor care vor să ne vadă îngenuncheați. Dragi liberali, Ne-am reunit astăzi pentru a da un semnal clar că viitorul României nu poate fi decât unul liberal”.

Secretarul General al PNL a evidențiat și realizările guvernării liberale:

  • Am ținut echilibrul în coaliție, asigurând stabilitatea țării și o vom face și în continuare.
  • Am impus o viziune economică sănătoasă axată pe investiții. Până și partenerii de coaliție încep să și-o asume.
  • Am deblocat marile proiecte de infrastructură. PNL a deschis un proces fără precedent în ultimele decenii de dezvoltare și modernizare a infrastructurii. Acesta a fost declicul care va schimba din temelii România în bine.
  • Am fost și suntem în avangarda modernizării și dezvoltării cu administrații locale performante. Modelul pe care îl aplică acum guvernul României si pe care vom veghea să-l aplice și alții este modelul administrațiilor locale liberale. Noi am dat tonul modernizării și cu atât mai mult îl vom susține în continuare.

 

Distribuie articolul