Magistrala de metrou, M2 Berceni – Pipera, va fi modernizată. Secretarul de Stat Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că a fost avizată documentația tehnică pentru cea mai aglomerată magistrală

Eduard

Magistrala de metrou, M2 Berceni – Pipera, va fi modernizată. Conform declarațiilor făcute de Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat la ministerul Transporturilor, a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii documentația tehnică a lucrărilor de intervenție pentru îmbunătățirea serviciilor de transport călători cu metroul pentru cea mai aglomerată magistrală, M2 Berceni – Pipera.

„Magistrala M2 Berceni – Pipera străbate capitala de la sud la nord, pe traseul Șoseaua Berceni – Șoseaua Olteniței – Calea Șerban Vodă – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Bulevardul Ion C. Brătianu – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Bulevardul Lascăr Catargiu – Bulevardul Aviatorilor – Bulevardul Beijing – Șoseaua Pipera – Bulevardul Dimitrie Pompeiu, având o lungime de 18,68 km și 14 stații”, a spus liberalul.

Lucrările vizează:

 • creșterea vitezei de circulație
 • creșterea frecvenței de operare
 • reducerea duratei de deplasare cu metroul
 • diminuarea cheltuielilor de operare și întreținere
 • înlocuirea șinei tip 49E1 cu șină tip 60E1, pe tot traseul, cu excepția zonelor cu aparate schimbătoare de cale
 • înlocuirea traverselor bibloc cu blocheți independenți
 • reducerea zgomotelor și vibrațiilor prin adoptarea unor prinderi elastice tip fastclip pe blocheți prefabricați
 • înlocuirea aparatelor de cale
 • refacerea impermeabilizării construcției subterane
 • schimbarea fundației căii de rulare pe beton, pe tunel, unde este cazul
 • înlocuirea totală sau parțială (după caz) a prismei de piatră spartă, în cazul fundației pe balast a căii de rulare
 • înlocuirea instalațiilor complexe care au durata de viață depășită și aducerea acestora la nivelul reglementărilor tehnice în concordanță cu cerințele fundamentale de calitate

Valoarea totală a investiției este de 986.582.000 lei

Secretarul de Stat a mai precizat că a fost obținut certificatul de urbanism și avizele/acordurile solicitate prin acesta, iar durata de execuție a investiției este de 48 luni. Urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern și licitația pentru execuția lucrărilor.

Valoarea totală a investiției este de 986.582.000 lei, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și din fonduri de la bugetul de stat.

„Așa cum am susținut de fiecare dată, cheia descongestionării traficului în regiunea București-Ilfov și a marilor orașe constă în integrarea infrastructurii de transport cu sistemul de transport călători (tren, metrou, tramvai, autobuz), iar conceptul de intermodalitate permite utilizarea mai multor tipuri de transport al călătorilor într-o călătorie, îmbunătățind astfel eficiența și timpul parcursului”, a transmis Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat la ministerul Transporturilor.

sursă: Irinel Ionel Scrioșteanu, Facebook

Distribuie articolul