MAI: Ministrul Cătălin Predoiu a vorbit despre traficul de droguri și migrație înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne

Ciprian S.
MAI Ministrul Cătălin Predoiu a vorbit despre traficul de droguri și migrație înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre traficul de droguri și migrație înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne.

”Și cred că acesta este un subiect foarte important. Europa are o problemă serioasă cu traficul de droguri. Și cred că trebuie să luăm măsuri de urgență, soluții viguroase și să ne întărim cooperarea.

Trebuie să încurajăm polițiile noastre naționale să împărtășească mai multe informații despre asta. Și cred că toate statele membre ale UE ar trebui să aloce mai multe forțe, mai mulți polițiști în lupta împotriva traficului de droguri. Devine, așa cum am spus, una dintre principalele vulnerabilități ale Uniunii Europene.

În România, am început o campanie foarte solidă pe acest subiect. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat o decizie importantă, formând un grup de lucru inter-instituțional. Printre instituțiile prezente în acest grup se numără și Ministerul Afacerilor Interne. Cooperăm pentru a destructura grupările de crimă organizată care se ocupă cu traficul de droguri și traficul de persoane.

Vom discuta astăzi și despre migrație. Migrația este o altă problemă serioasă care amenință stabilitatea Uniunii Europene și a statelor membre.

În România, am luat măsuri foarte serioase pentru combaterea migrației ilegale. Am înregistrat în ultimul an progrese importante. De fapt, am redus migrația ilegală cu aproximativ 92%. Avem frontiere, de exemplu, cu Serbia, unde am pus în aplicare un proiect pilot, având ca rezultat reducerea migrației ilegale spre zero. Anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei. Vom continua acest proiect pilot.

Cu câteva minute în urmă am semnat cu Comisarul Johansson o scrisoare de întărire a acestui proiect pilot. Suntem pregătiți să punem expertiza noastră la dispoziția tuturor statelor membre ale UE care doresc să coopereze cu noi. În ceea ce privește Acordul de la Dublin, avem o rată de succes de aproximativ 80%. România este în top trei țări din UE care aplică corect Acordul de la Dublin. Și cred că dacă toate statele membre vor face la fel, întărind protecția frontierelor, aplicând acordurile de la Dublin, aplicând pachetul pentru migrație, vom aborda serios această problemă.

Nu putem avea lipsă de omogenitate în cadrul statelor membre în aplicarea acordurilor privind azilul și migrația. Nu putem avea diferențe între țări în ceea ce privește protejarea frontierelor și abordarea migrației ilegale. Cred că toți trebuie să performăm în această direcție. Și România este una dintre țările care se descurcă foarte bine, în comparație cu alte țări din UE. Avem țări în UE cu rate de aproximativ 3% în ceea ce privește Acordul de la Dublin. Deci, dacă ne uităm la situația de pe teren, putem vedea că există state membre care aplică corect acordurile, protejează frontiera și, în această ordine, contribuie la securitatea întregii UE. De aceea, când vorbim despre Schengen, cred că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen și nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parțială în cadrul zonei Schengen.

Este adevărat că am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar cred că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an.

Vom lucra în acest sens cu colegii și prietenii noștri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiți să cooperăm în ceea ce privește protecția frontierelor, migrația ilegală, și de asemenea, cooperarea polițienească. Ne descurcăm foarte bine în această privință și cred că acesta ar trebui să fie baza pentru deciziile care urmează.

De aceea, am spus că, în ceea ce privește migrația, în ceea ce privește protecția frontierelor, România este un exemplu foarte bun și suntem pregătiți să contribuim cu expertiza noastră la întărirea întregii Uniuni Europene și a zonei Schengen, de asemenea.”, a transmis liberalul Cătălin Predoiu.

Sursă: Facebook Cătălin Predoiu

Distribuie articolul