Maramureș: Consiliul Județean înființează un centru de comandă integrat pentru situații de urgență printr-un proiect în valoare de 3 milioane euro

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a lansat proiectul „COMAND – Sincronizarea intervențiilor în situații de urgență în regiunea de graniță”, realizat în parteneriat cu Departamentul de Stat al Serviciului de Urgență al Ucrainei din Regiunea Transcarpatia. Valoarea acestuia este de 3 peste 3 milioane euro, iar fondurile vor proveni din Programul HUSKROUA ENI CBC 2014-2020, dar și din bugetul administrației județene.

„Am lansat astăzi proiectul „COMAND – Sincronizarea intervențiilor în situații de urgență în regiunea de graniță”, pe care îl realizăm în parteneriat cu Departamentul de Stat al Serviciului de Urgență al Ucrainei din Regiunea Transcarpatia.

Conflictul armat care a izbucnit anul trecut în Ucraina ne-a arătat odată în plus importanța pe care o are pregătirea în gestionarea și intervenția în cazul unei situații de urgență. Este necesar să avem o infrastructură adaptată și oameni cât mai bine pregătiți pentru a interveni în astfel de situații”, transmite Ionel Bogdan.

„Practic, prin acest proiect vom digitaliza complet rețeaua de comunicații în situații de urgență din regiunea Transcarpatia, vom înființa un dispecerat integrat pentru situații de urgență în județul Maramureș prin extinderea clădirii SMURD de pe strada Vasile Lucaciu și dotarea acesteia pentru a se asigura două funcțiuni: dispecerat integrat pentru situații de urgență; spații dedicate ședințelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem informațional de management și coordonare în situații de urgență, precum inundații, incendii, accidente de mașină, în regiunea de frontieră Maramureș – Transcarpatia, în vederea creșterii capacității de predicție, operabilitatea și calitatea intervențiilor efectuate”, adaugă președintele CJ Maramureș.

„Pentru acest obiectiv de investiții, contractul pentru proiectare și execuție a fost atribuit, iar lucrările se vor finaliza până la data de 31 decembrie 2023.

Ne dorim ca prin acest proiect să optimizăm procedurile de comunicare interinstituțională între serviciile de urgență din Maramureș și Transcarpatia, pentru ca populația celor două regiuni să beneficieze de cele mai bune servicii în cazul situaților de urgență”, precizează liberalul.

Sursa: Ionel Bogdan

Leave a Comment