Mesajul Președintelui Klaus Iohannis transmis cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Ciprian S.
Mesajul Președintelui Klaus Iohannis transmis cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

”Prin instituirea Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, cinstim opera și contribuția excepțională a lui Mihai Eminescu la identitatea națională și la cultivarea limbii române ca element central al patrimoniului nostru cultural.

Peste generații, opera eminesciană reprezintă o moștenire neprețuită lăsată nouă și care pune în evidență rolul culturii în evoluția spre modernitate a societății noastre, un proces care s-a inspirat din valorile occidentale și care, printr-o fericită îngemănare cu spiritualitatea și tradițiile poporului român, a stat la baza împlinirii idealului unității noastre naționale.

Fundamentele constituirii și progresului națiunii, de la cucerirea independenței și Marea Unire la parcursul țării noastre spre integrarea europeană și nord-atlantică, nu ar fi fost posibile fără contribuția elitelor și a personalităților culturale.

Operele lor au conferit legitimitate prezenței noastre în marea familie a Uniunii Europene, unde astăzi suntem parte a unui spațiu politic guvernat de respectul drepturilor fundamentale ale omului, printre care un loc central îl ocupă libertatea de creație și liberul acces la cultură.

De Ziua Culturii Naționale, îndemn autoritățile să sprijine mediul cultural, public și privat și să acorde importanța cuvenită educației și culturii în formularea strategiilor lor. Implicarea cetățenilor în viața culturală este strâns legată de angajamentul civic și democratic al societății.”, a declarat președintele liberal Klaus Iohannis.

Sursă: Facebook Administrația Prezidențială a României

Distribuie articolul