Mesajul transmis de PNL Vâlcea cu prilejul împlinirii a 104 ani de la Unirea Bucovinei cu România

Media PNL

La 28 noiembrie 1918, Consiliul Național Român, întrunit în Palatul Mitropolitan de la Cernăuți, a votat în unanimitate unirea Bucovinei cu România vindecând astfel rana lăsată în trupul țării la 1774 prin ocuparea acesteia de către Imperiul Habsburgic.

Anul 1918 a fost astral pentru români: mai întai Basarabia, apoi Bucovina și, în final, Transilvania sunt provincii istorice ale națiunii române și s-au unit cu țara prin voința poporului, recunoscută prin tratatele de pace care au urmat Primului Război Mondial. Unirea acestor teritorii și formarea României Mari au stabilit pentru prima data de la scurta reușită a lui Mihai Viteazu o coincidență între România ideală, a dreptului național, și cea reală, a fruntariilor recunoscute internațional. 

“Chiar dacă astăzi această coincidență s-a pierdut, ea inspiră respect și speranță nației române; iar nouă, urmașilor acelora care au făcut posibila Unirea, ne fixează un standard de comportament  patriotic.”, precizeaza un comunicat transmis de PNL Vâlcea.

Distribuie articolul