Ministra Raluca Turcan a lansat un apel de amploare pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a caselor memoriale

Eduard Turcu

Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii, a lansat un apel de amploare pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a caselor memoriale.

„Apelul <<Case memoriale>> marchează o nouă etapă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc, subliniază importanța vitală a acestor emblematice simboluri ale patrimoniului, consolidând astfel angajamentul față de păstrarea moștenirii culturale pentru generațiile viitoare”, a spus Raluca Turcan.

Subprogramele pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul prezentei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:

  • Subprogramul proiectare – elaborare a documentației tehnico-economice pentru intervenții asupra caselor memoriale – 3.000.000 lei.
  • Subprogramul punerea în valoare – interpretare și prezentare – a caselor memoriale – 2.000.000 lei.
  • Subprogramul restaurarea caselor memoriale  – 75.000.000 lei.

„Suma alocată pentru soluţionarea contestaţiilor este de 7.950.000 lei, constituită conform Procedurii privind acordarea de finanţări din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice, reglementată prin HG 691/2019. Prin acest demers Ministerul Culturii reafirmă sprijinul acordat conservării și restaurării patrimoniului cultural, prin protejarea caselor memoriale, mărturii vii ale trecutului nostru, în care personalități remarcabile au trăit și au lăsat amprenta gândirii și creativității lor”, a transmis Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul