Ministrul Adrian Veștea a evidențiat necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale în România

Ciprian S.
Ministrul Adrian Veștea a evidențiat necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale în România

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a evidențiat într-o emisiune TV difuzată de Prima News necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale în România. Această nevoie vine în contextul în care ultima reorganizare majoră a avut loc în 1968, iar de atunci, schimbările au fost minore și insuficiente pentru a ține pasul cu evoluția țării.

Ministrul a subliniat importanța unei dezbateri serioase și a unei viziuni integrate pentru eficientizarea actului administrativ și a precizat că acest proces ar trebui să fie o prioritate pentru guvern și să fie susținut politic pentru a putea fi realizat.

”Consider că acest lucru se poate întâmpla doar în momentul în care aceste obiectiv este îmbrățișat de un guvern și există ca și proiect prioritar pentru România, a afirmat ministrul. (…) Ar trebui să existe o dezbatere cât se poate de serioasă, iar în perioada următoare ar trebui să există o astfel de viziune în care mai multe comunități să ducă la o eficiență a actului administrativ.”, a declarat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Liberalul Adrian Veștea a recunoscut că există un număr mare de angajați în administrația publică, ceea ce conduce la costuri mari ce pot fi reduse. El a propus o abordare integrată care să rezolve problemele comunităților și să eficientizeze serviciile publice.

”Am spus-o și cu altă ocazie. Nu trebuie să ne referim strict la numărul de funcționari. Ar trebui să ne raportăm la un concept integrat. Un concept care poate fi pus în practică, rezolvând problemele comunității. Spre exemplu, ai comunității în care realizezi că nu poți să ai o unitate educațională de tip școală sau grădiniță și atunci există posibilitatea ca aceste lucruri să poată fi comasate.”, a mai afirmat liberalul.

Procesul de reorganizare administrativ-teritorială

Ministrul liberal a precizat că procesul de reorganizare nu poate incepe până anul viitor, la alegerile locale, pentru a nu crea haos la nivelul administrației. Acesta a menționat că are susținerea partidului pentru această reformă și că discuțiile recente au concluzionat că actul administrativ trebuie să fie eficient.

Fondurile Comunitare și Legislația

Referindu-se la fondurile comunitare, ministrul a menționat că sunt favorizate strategiile regionale de Comisia Europeană și că în România au fost constituite opt regiuni capabile să elaboreze proiecte integrate. Liberalul a menționat și legea zonelor metropolitane care obligă municipiile să funcționeze într-un mod integrat, îmbunătățind serviciile pentru cetățeni.

”De altfel, a apărut în acest an și legea zonelor metropolitane. Practic, municipiul este nevoit și are obligația de a funcționa în aceste zone metropolitane și ne referim în special la municipiile reședință de județ, în așa fel încât să existe un buget care să poată fi utilizat pentru a avea o viziune integrată și din perspectiva transportului, colectării deșeurilor și integrării tuturor serviciilor necesare cetățenilor din zona metropolitană, iar acest lucru se întâmplă.”, a precizat Adrian Veștea.

Oportunități de Finanțare

România are acum oportunitatea de a implementa proiecte finanțate prin diverse axe, cum ar fi fonduri operaționale regionale sau naționale, precum și prin programe precum PNDL, Anghel Saligny sau PNRR.

Sursă: Prima News
Distribuie articolul