Ministrul Justiției Alina Gorghiu: discuții privind protecția sporită pentru victimele infracțiunilor

Denis

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a discutat despre protecția sporită pentru victimele infracțiunilor în cadrul Consiliului JAI.

„Propunerea de articol care instituie obligația statului de a plăti în avans despăgubiri/compensații victimelor. Pentru toate statele membre protecția victimelor este prioritară, indiferent dacă sunt despăgubite de la stat (care va recupera ulterior suma de la agresor) sau direct de la agresor. Poziția noastră referitoare la acest articol este că, în orice proces, trebuie să se țină cont de specificul fiecărui stat. La nivel național, avem o procedură nouă, prin care victimele beneficiază prompt de un avans. Suma avansată de stat se va recupera ulterior de la agresor.

Aplicarea modelului Barnahus pentru victimele minore. Credem că acest model NU trebuie să fie obligatoriu pentru toate statele. Statele trebuie să poată să își organizeze sistemele de justiție cum consideră mai bine pentru a proteja victimele minore ale infracțiunilor.”, transmite Alina Gorghiu.

De asemenea, liberala precizează că: „Barnahus presupune integrarea într-un singur spațiu a serviciilor de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime. În România, avem camere pentru audierea minorilor în aproape 30 de județe și multe astfel de spații sunt în curs de amenajare.”

Sursa: Facebook Alina Gorghiu

Distribuie articolul