Ministrul Marcel Boloș participă zilele acestea la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale

Eduard Turcu

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, participă zilele acestea, la Washington, la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM).

„Avem o serie de întâlniri cu înalți oficiali de ale căror sprijin avem nevoie pentru ca toate oportunitățile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro) să fie valorificate. Separat de întâlnirea cu domnul Ruggenaath, am avut plăcerea să discut cu doamna Antonella Bassani, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale, însoțită de echipa sa tehnică.

În acest sens, reprezentanții World Bank ne-au oferit asigurări câ vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ 1 miliard euro pentru:

– politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);

– managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

Mai mult, contăm pe sprijinul International Finance Corporation pentru investițiile private în România. Vom lucra împreună să identificăm noi oportunități de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei.

Pe această cale, am invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze cu echipa noastră.

De asemenea, IFC dorește să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătății (Timișoara, Ploiești) sau managementul deșeurilor/economie circulară (Brașov, Constanța).

Puțini știu că raportat la dimensiunea expunerii IFC în regiune, România este prima țară ca portofoliu IFC și în primele 10 state din lume, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

sursă: Marcel Boloș, Facebook

Distribuie articolul