Ministrul Sebastian Burduja: întrevederi cu prim-ministrul qatarez, ministrul energiei și cu Prim-Ministrului României la Abu Dhabi

Ciprian S.
Ministrul Sebastian Burduja întrevederi cu prim ministrul qatarez, ministrul energiei și cu Prim Ministrului României la Abu Dhabi

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a discutat în Doha, Qatar cu prim-ministrul qatarez, ministrul energiei, conducerile Qatar Investment Authority și Qatar Industrial Manufacturing Company.

”Obiectivele mele aici: atragerea investițiilor în sectorul energetic românesc; promovarea proiectelor noastre strategice; consolidarea securității energetice a României.

După maratonul de întrevederi de azi cu prim-ministrul qatarez, ministrul energiei, conducerile Qatar Investment Authority, Qatar Industrial Manufacturing Company, avem următoarele direcții de acțiune:

  1. Promovare investiții strategice qatareze în România: proiecte producție energie verde, cu acces la fonduri nerambursabile pentru susținerea cheltuielilor de capital și la schema Contractelor pentru Diferență (preț fix al energiei pentru 15 ani); perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră (aici se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025); centralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița-Lăpuștești.

  2. Susținerea unor posibile investiții în fabrici de baterii în România, cu implicarea unor parteneri strategici.

  3. Acces la gazul natural lichefiat qatarez, prin terminalele din Grecia și Turcia: ca opțiune de back-up la producția internă și la gazele disponibile în Azerbaidjan.

  4. Pe termen mediu și lung, schimb de bune practici în sectorul nuclear, inclusiv pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), unde România este văzută ca lider.

  5. Formarea specialiștilor în energie, prin parteneriat între universitățile din București, Ploiești (și nu numai) cu cele din Doha.”, a transmis liberalul Sebastian Burduja.

Sursă: Facebook Sebastian Burduja

De asemenea, ministrul liberal a discutat și cu Prim-Ministrului României la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

”Am reușit să finalizăm ieri negocierile între Hidroelectrica și MASDAR, prin care cei doi mari jucători vor înființa până la finalul lunii iunie un JV (companie de proiect), axat pe trei tehnologii: parcuri solare; panouri flotante pe lacurile de acumulare, proiect în premieră; stocare în baterii. Țintă asumată este de minim 2000MW în următorii trei ani, ceea ce înseamnă investiții de peste 1,5 miliarde euro pentru România. Felicit cele două echipe pentru rezultatul negocierilor.

Astfel, Hidroelectrica bate palma cu una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Pentru România, acordul înseamnă acces la energie mai ieftină și mai sigură, iar stocarea în baterii este esențială pentru echilibrarea sistemului energetic național.

În context, au avut loc întâlniri la nivel înalt cu Șeicul Mohammed bin ZAYED AL NAHYAN, Președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu Dr. Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și coordonator al COP28, precum și cu conducerile marilor companii Mubadala, IHC și TAQA.

Proiectele de interes au inclus: perimetrele pentru centrale eoliene offshore în Marea Neagră, cu un potențial major de până la 76GW în zona românească; interconectorul în curent continuu Est-Vest (HVDC); Tarnița-Lăpuşteşti; programul nuclear civil românesc (unitățile 3&4, SMR); gazele din Marea Neagră.

Capitalul din EAU este pe măsura ambiției și competenței acumulate aici, iar mesajul partenerilor strategici emirieni a fost extrem de pragmatic: vrem să ne mișcăm repede și să facem proiecte mari împreună.

România are cel mai atractiv mix energetic din UE, are acces la miliarde de euro din fonduri europene, are specialiști și proiecte mature. Și avem aici, în Abu Dhabi, tot sprijinul de care avem nevoie.”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Sursă: Facebook Sebastian Burduja

Distribuie articolul