Ministrul Sebastian Burduja: Ministerul Energiei va lansa două noi apeluri pentru România Verde cu un buget de peste 800 de mil. de euro din Fondul pentru Modernizare

Ciprian S.
Ministrul Sebastian Burduja Ministerul Energiei va lansa două noi apeluri pentru România Verde cu un buget de peste 800 de mil. de euro din Fondul pentru Modernizare

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat lansarea a două noi apeluri pentru România Verde cu un buget de 815 milioane euro din Fondul pentru Modernizare.

”Nu puțini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare. Iată că, în doar câteva luni, am lansat în decembrie 2023 apelul pentru instituții publice, pentru acoperirea consumului de energie electrică din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt în plin proces de evaluare.

În luna martie, vom lansa două noi apeluri, cu un buget de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producție și autoconsum din producția de energie solară, eoliană și hidro. Toate aceste investiții înseamnă locuri de muncă, competitivitate pentru mediul privat românesc și facturi mai mici la energie pentru toți românii, pe termen lung.

Astăzi am lansat deja în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. În perioada următoare, așteptăm din partea potențialilor beneficiari orice sugestie de îmbunătățire a ghidurilor de finanțare. Țintim data de 1 martie pentru lansarea acestor două noi competiții de succes pentru România. ”, a precizat ministrul liberal Sebastian Burduja.

Obiectivul principal al apelurilor vizează capacitățile noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile — energie eoliană, solară sau hidro. Apelurile sunt destinate companiilor din România, unul vizând susținerea autoconsumului din energie regenerabilă, celălalt fiind pentru producția de energie verde.

De ce sunt importante aceste investiții?

”Pentru că reprezintă o șansă semnificativă pentru România – generarea de mai multe locuri de muncă și costuri mai reduse la facturile de energie pentru toți românii. Ne așteptăm să putem finanța pe competiția pentru producție încă cel puțin 2000 MW energie verde pentru sistemul energetic românesc. Aplicanții care nu au fost finanțați în apelul Investiția 1 – PNRR au o nouă șansă de a primi sprijin în cadrul apelului similar din Fondul pentru Modernizare.”, a transmis liberalul Sebastian Burduja.

Sursă: Facebook Sebastian Burduja

Distribuie articolul