MIPE lansează în consultare publică ghidurile solicitantului pentru deschiderea a 2 apeluri în valoare de 2 miliarde euro în vederea finanțării infrastructurii de sănătate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, lansează în consultare publică ghidurile solicitantului pentru deschiderea a 2 apeluri în valoare de 2 miliarde euro în vederea finanțării infrastructurii de sănătate.

  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează consultarea publică a ghidurilor solicitantului pentru deschiderea a 2 apeluri de finanțare în valoare de 2 miliarde euro pentru infrastructura de sănătate.
  • Obiectivul apelului de proiecte este modernizarea și dezvoltarea infrastructurii spitalicești din România, cu accent pe creșterea calității serviciilor medicale și accesul rapid la asistență medicală preventivă și curativă de înaltă calitate.

Oportunități de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate în România

Obiectivul apelului de proiecte „Investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate” vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii spitalicești din România cu scopul de a crește calitatea serviciilor medicale, accesul rapid la asistență medicală preventivă și curativă de bună calitate etc. Investițiile vor contribui la reducerea inegalităților în ceea ce privește starea de sănătate a populației, prin diagnosticarea precoce și tratarea cu succes a unor afecțiuni grave, ducând la scăderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite.

Tipurile de activități eligibile propuse vizează investiții de tip extindere (inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente)/ construcții noi și dotări cu echipamente medicale (inclusiv digitalizare) în infrastructura spitalelor județene/județene de urgență, spitalelor monospecialitate.

Alocare totală pentru apelul de proiecte este de 1.550.000.0000 euro, din care 2% contribuție proprie. Valoarea eligibilă finanțată din Programul Sănătate pentru un proiect de investiții specific poate fi cuprinsă între 5 milioane euro și 500 milioane euro.

În cadrul apelului „Investiții în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale” vor fi finanțate investiții în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale pentru extindere (inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente)/ construcție nouă/ modernizare/ reabilitare și dotare.

Alocarea totală pentru apelul de proiecte este de 425.000.000 euro, din care maximum 88% contribuție națională (inclusiv prin împrumut contractat cu Instituțiile Financiare Internaționale), 10% contribuție UE și minim 2% contribuție proprie.

„În ultimii cinci ani cheltuielile totale cu serviciile de sănătate au crescut mai repede decât PIB nominal, dar este un domeniu vital unde încă avem de muncă. Vă spuneam la finele anului trecut că avem buget record să reconstruim sistemul medical din România și că Guvernul României va ridica în toată țara spitale de la 0”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Mai multe detalii aici.

sursă: mfe.gov.ro

Leave a Comment