Mircea Fechet: Gestionarea eficientă a deșeurilor din întreaga țară rămâne una dintre prioritățile mele ca ministru al Mediului

Eduard Turcu

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a efectuat o vizită de lucru la groapa de gunoi care deservește Municipiul Bacău, afirmând că gestionarea eficientă a deșeurilor din întreaga țară rămâne una dintre prioritățile sale.

Mircea Fechet: „Din nefericire, am observat că multe resurse valoroase ajung în groapa de gunoi, în loc să fie reciclate. Mi-au fost alături în această acțiune care se întâmplă în mod curent și foștii mei colegi de la ADIS Bacău, dar și reprezentați ai departamentului de Ingineria Mediului din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău”.

„În mod normal, în această încărcătură ar fi trebuit să existe doar deșeurile nereciclabile, care merg către depozitare. Plasticul, metalul, sticla, hârtia sau cartonul, pentru care există obligația de colectare separată la sursă, nu ar avea ce să caute în acest transport. Din păcate, însă, rezultatele au fost următoarele: am găsit cantități însemnate de deșeuri reciclabile care ar fi ajuns la depozitele și așa prea pline. Și asta se întâmplă zilnic, în toată țara”, a spus liberalul.

„Ce soluții avem pentru a nu mai irosi resurse importante, dar și pentru a ușura munca angajaților de la stațiile de sortare? Implementarea Sistemului de Garanție Returnare”, a mai precizat acesta.

Ministrul a afirmat că „atunci când SGR va porni, la 30 noiembrie 2023, toate aceste deșeuri din ambalaje vor purta o garanție de 50 de bani, iar interesul consumatorilor va fi să recupereze această garanție prin predarea ambalajelor la orice magazin. Nu cred că românii vor continua cu practicile actuale după implementarea SGR, pentru că asta ar însemna să arunce efectiv banii la gunoi”.

„Sunt convins că sistemul va fi un adevărat succes, atât timp cât va exista o implicare din partea întregii societăți”, a declarat Mircea Fechet.

sursă: Mircea Fechet, Facebook

Distribuie articolul