Nicolae Ciucă: facilităm accesul cetățenilor la soluțiile de compensare și plafonare a prețurilor la energie de care vor beneficia și în cursul anului viitor

Eduard Turcu

Nicolae Ciucă, Premierul României, a anunțat că a fost adoptată Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Măsurile se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie.

Nicolae Ciucă: „Facilităm accesul cetățenilor la soluțiile de compensare și plafonare a prețurilor la energie de care vor beneficia și în cursul anului viitor. Am decis în ședința de guvern de astăzi să eliminăm obligația clienților casnici de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat, în cazul în care au locuri de consum la domiciliu și la reședință. Sunt unele excepții pe care le menținem pentru persoanele care beneficiază de tariful cel mai mic la energie, respectiv de 0,68 de lei/kWh”.

„Tot astăzi, am preluat în legislația națională regulamentul european în baza căruia societățile comerciale cu activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor vor plăti o contribuție de solidaritate. Se aplică pentru profiturile excedentare, respectiv câştigurile care în acest an şi în anul următor vor depăşi cu peste 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021”, a explicat liberalul.

„Asigurăm astfel finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice și resurselor necesare pentru protejarea populației de efectele creșterii prețurilor la energie. În situații de criză, principiul solidarității trebuie să guverneze, în beneficiul cetățenilor și economiei”, a declarat Premierul și Președintele PNL.

sursă: Guvernul României, Facebook

Distribuie articolul