Noi măsuri de sprijin propuse de Comisia Europeană pentru fermieri anunțate de europarlamentarul Siegfried Mureșan

Eduard Turcu

Noi măsuri de sprijin pentru fermieri propuse de Comisia Europeană, conform europarlamentarului Siegfried Mureșan.

„Așa cum i-am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare co-semnată cu președintele Grupului PPE, Manfred Weber, și de alți colegi din grup, Comisia a venit astăzi cu propuneri de protejare a fermierilor și sectorului agricol din România și din Europa, în paralel cu continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.

De asemenea, liberalul a mai precizat că odată cu propunerea de prelungire a liberalizării comerțului cu Ucraina și Republica Moldova, Comisia propune un mecanism consolidat de salvgardare pentru fermieri în cazul unor noi perturbări pe piețele europene. În plus, pentru produsele mai sensibile – precum carnea de pasăre, ouă și zahăr – este prevăzută o „frână de urgență” care ar stabiliza nivelul importurilor la volumele medii de import din 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, dacă importurile acestor produse vor depăși aceste volume, tarifele de import vor fi reintroduse pentru a asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

Tot astăzi, Comisia Europeană a propus o derogare pentru anul 2024 de la regulile politicii agricole comune care îi obligă pe fermieri să mențină anumite suprafețe neproductive. Aceasta este o veste foarte importantă, fiind una dintre principalele solicitări ale fermierilor.

„În prezent, pentru a putea beneficia de subvențiile la hectar, agricultorii trebuie să lase 4% din teren neproductiv. Această condiție a fost introdusă pentru a susține o agricultură mai durabilă, mai puțin poluantă. Cu toate acestea, în situația actuală excepțională, regula pune o și mai mare presiune asupra agricultorilor care se confruntă deja cu reduceri de venituri. Propunerea de astăzi a Comisiei prevede o derogare de la această condiție pentru 2024, atât timp cât agricultorii cultivă 7% din teren cu culturi agricole care nu necesită folosirea de produse de protejarea a plantelor, precum culturile secundare și culturi fixatoare de azot”, a mai spus europarlamentarul.

Acesta a mai subliniat că Parlamentul European va analiza de urgență aceste propuneri și vom lua toate măsurile necesare astfel încât propunerile Comisiei să intre în vigoare cât mai repede și doar în forma care protejează cel mai bine fermierii europeni, în paralel cu continuarea sprijinului pentru Ucraina.

„În același timp, așteptăm din partea Comisiei Europene, în următoarea perioadă, noi măsuri pentru a răspunde nevoilor și solicitărilor fermierilor. Agricultorii sunt baza siguranței alimentare din Europa. Trebuie ascultați și trebuie să oferim soluții la problemele lor”, a transmis Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

sursă: Siegfried Mureșan, Facebook

Distribuie articolul