Noul Institut al Inimii din Târgu Mureș primește finanțare prin PNRR în valoare de 105 milioane euro

Proiectul “Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș”, depus de Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IuBCVT), a obținut primul loc (cu 92 de puncte) pe lista proiectelor ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR.

Noua clădire a Institutului Inimii a devenit, astfel, obiectivul aflat pe primul loc din România, în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanțat prin PNRR.


Valoarea proiectului este de 523.714.473 lei, aproape 105 milioane de euro, procentul finanțării prin PNRR fiind de 95%.


Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a felicitat echipa condusă de prof. univ. dr. Horațiu Suciu și a menționat că proiectul Institutului Inimii reprezintă onorarea angajamentului dat în fața mureșenilor. “Proiectul care vizează construirea unui Centru Chirurgical Cardiovascular nou la Târgu Mureș este unul dintre cele mai importante obiective pe care noi, Partidul Național Liberal, ni le-am asumat public, încă din luna septembrie a anului trecut, printr-o conferință de presă. ”Institutul Inimii” a fost primul obiectiv al nostru pe care ni l-am asumat, alături de podul nou peste râul Mureș și de campusul școlar din Târgu Mureș. Este un proiect serios al județului Mureș în cadrul PNRR, un proiect care a fost finanțat, și nu oricum, ci cu cel mai mare punctaj dintre proiectele declarate eligibile din România”, a afirmat liderul PNL Mureș, Ciprian Dobre.


Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu a menționat că noul sediu al IuBCVT Târgu Mureș reprezintă un vis împlinit al mai multor generații de specialiști cardiovasculari, iar clasamentul Guvernului României reprezintă o recunoaștere a excelenței medicale mureșene. “Ne-am propus să construim un Institut al Inimii la Târgu Mureș. Visul mai multor generații de specialiști cardiovasculari a primit girul Guvernului României și al Ministerului Sănătății. Și nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din țară dintre obiectivele din sănătate finanțate prin PNRR. Avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelență la Târgu Mureș în domeniul tratării bolilor cardiovasculare. Este recunoașterea muncii unui mare colectiv de profesioniști, ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante, care va fi investită în sănătatea oamenilor.” a menționat președintele PNL Târgu Mureș, Horațiu Suciu.


Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a subliniat faptul că succesul proiectului reprezintă rezultatul unui efort comun bazat pe colaborare și dialog interinstituțional. “Noua casă a Institutului Inimii va deveni realitate în anul 2026, iar acest succes este un semn al normalității. O investiție care va fi în slujba mureșenilor a primit finanțare prin PNRR datorită unei acțiuni unitare și a susținerii tuturor factorilor implicați. Județul Mureș își continuă drumul pe sensul unic al dezvoltării având susținerea Guvernului Ciucă pentru principalele proiecte care vor aduce o transformare în bine a zonei noastre.” a declarat prefectul Mara Togănel.


La finalul anului trecut, proiectul IuBCVT Târgu Mureș era declarat eligibil pentru finanțarea prin PNRR, după ce a trecut de prima fază a evaluărilor, alături de alte 45 de dosare depuse. În data 11 ianuarie 2023, Guvernul României condus de prim ministrul Nicolae Ciucă a finalizat și etapa a doua a evaluării, acordând proiectului din județul Mureș cel mai mare punctaj dintre cele 27 de obiective desemnate pentru finanțare.


Unul dintre principalele obiective al Partidului Național Liberal este modernizarea sistemului de sănătate, astfel încât toți românii care au nevoie să poată accesa servicii medicale de calitate, la standarde europene.

Leave a Comment