Oradea: operațiune de săpare a sondei care va extrage apa geotermală pentru încălzirea cartierului Nufărul 1

Paul

Primăria Oradea a anunțat punerea în funcțiune a instalației de foraj a sondei pentru a extrage apa geotermală din zăcământ. Echipamentul va săpa până la adâncimea de aproximativ 2.800 metri, iar acțiunile vor deservi pentru încălzirea cartierului Nufărul 1. Lucrările au loc în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzirea și apă caldă în cartierul Nufărul 1 – Oradea”, iar valoarea investiției este de 89.930.000 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

„La finalul lucrărilor, în foraj, la adâncimea de aproximativ 100 de metri se va monta o pompă care va extrage apa geotermală de aproximativ 74°C, ce va fi transportată printr-o conductă metalică preizolată la Stația Termică Geotermală din str. Depozitului. Aceasta va încălzi agentul termic necesar pentru încălzirea și prepararea apei calde de consum pentru locuitorii din cartierul Nufărul 1.

Lucrările de forare/săpare vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție a forajului”, transmite primăria Oradea.

„Prin această investiție, cartierul Nufărul 1 va efectua tranziția spre un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier”, adaugă serviciul de comunicare al administrației locale din Oradea.

Sursa: Primăria Oradea

Distribuie articolul