Oradea: pregătiri pentru încălzirea cu apă geotermală a cartierului Nufărul I

Florin Birta, primarul municipiului Oradea, anunță începerea lucrărilor la forajul de apă geotermală care o să asigure încălzirea cartierului Nufărul I. Valoarea investiției este de 89.930.000 lei, fără TVA.

„A fost ridicată turla instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri.

Înălțimea turlei este de 46 de metri, iar săptămâna viitoare vor începe efectiv lucrările de forare care vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție ale forajului.

Lucrările de foraj sunt executate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6, în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul 1- Oradea ” și au loc pe strada Meiului”, transmite Florin Birta.

„Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie regenerabilă geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul.

Prin acest proiect cartierul Nufărul I va trece la un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcamântul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier”, precizează edilul liberal.

Sursa: Florin Birta

Leave a Comment