Parlament: amendamentul privind asigurarea de sănătate pentru studenții care învață în străinătate a fost depusă de liberali

Paul

Președintele Comisiei de Apărare din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, alături de senatorul Adrian Hatos, au depus o lege care prevede asigurări de sănătate gratuite pentru românii care învață la universitățile din străinătate.

„Am depus azi, alături de colega mea senator Nicoleta Pauliuc, o propunere de lege prin care se stabilește faptul că studenții români care învață în universități din Uniunea Europeană/ Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor beneficia de asigurare de sănătate gratuită la venirea în ţară. Este un drept de care deja beneficiază studenții care învață în țară.

În fiecare an, mii de absolvenți de liceu din România pleacă la studii în străinătate, majoritatea în țări ale Uniunii Europene. Ne dorim ca ei să se întoarcă acasă, pentru că avem nevoie de mintea și priceperea lor. Stoparea exodului creierelor din România este un obiectiv major al politicilor privind capitalul uman al națiunii”, transmite Adrian Hatos

„Cu toate acestea, acești tineri probabil că nu se consideră întotdeauna bineveniți în patrie având în vedere că în călătoriile lor în România, în vacanțe de exemplu, constată că nu li se recunoaște statutul de asigurat. În același timp, studenții care învață în universități din România au asigurare de sănătate gratuită.

Propunerea continuă un demers început în octombrie 2022 când am transmis către Ministerul Educației și către Ministerul Sănătății o întrebare referitoare la modul restrictiv în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin casele teritoriale, interpretează Legea 95/2006 și OUG 581/2014 cu privire la calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate a studenților români care studiază la universități din afara țării”, adaugă senatorul Adrian Hatos.

„Legea vine să lămurească o interpretare nefirească a CNAS care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară.

Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate.

Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, comunică Nicoleta Pauliuc.

Sursa: Adrian Hatos, Facebook / Nicoleta Pauliuc, Facebook

Distribuie articolul