Parlament: proiect de lege privind informarea cetățenilor la riscul de roaming involuntar

Paul

Deputatul PNL de Timiș Cosmin Șandru este inițiatorul, alături de alți colegi deputați și senatori PNL, al proiectului de lege care prevede ca la intrările și ieșirile din localitățile în care a fost identificată posibilitatea conectării automată a telefoanelor sau tabletelor la rețelele din statele vecine, în zonele de graniță să fie montate panouri cu mesajul „ATENȚIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR”.

„Dorim prin această inițiativă să protejăm cetățenii care tranzitează localitățile în care există riscul de a acumula costuri suplimentare accidentale ca urmare a conectării la o rețea dintr-un stat vecin. Timișul este unul dintre județele în care astfel de incidente sunt extrem de frecvente, având graniță directă cu Serbia, stat care nu se află în Uniunea Europeană și prin urmare, în care nu funcționează principiul european “Roam like at home”, iar tarifele pentru servicii mobile de voce și internet sunt semnificativ mai mari”, ne-a declarat deputatul PNL de Timiș, Cosmin Șandru.

Primăriile din localitățile de graniță și administratorii drumurilor care le traversează vor avea obligația de a instala astfel de indicatoare.

Conform datelor prezentate de ANCOM și citate de inițiatorii proiectului, sunt 1.092 de localități cu peste 10 locuitori din România care prezintă risc de roaming involuntar și pe care le regăsim în limitele teritoriale a 19 județe.

Potrivit inițiatorilor până în acest moment în Serbia nu există cadre de reglementare cu privire la sistemul de tarifare pentru servicii de roaming. Granița cu această țară are o lungime de 546,4 km pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, iar numărul cetățenilor care locuiesc în localitățile aflate sub incidența riscului de roaming involuntar din zona frontierei româno-sârbe, este estimat ca fiind de aproximativ 317.000.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să intrați aici.

Sursa: Cosmin Șandru, Facebook

Distribuie articolul