Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a celebrat Centenarul Constituției din 1923 în cadrul ședinței Parlamentului României

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la ședința solemnă a Parlamentului României, unde a fost marcat Centenarul Constituției din 1923, prin care s-au pus bazele juridice ale dezvoltării statului român modern.

Legea fundamentală de după Marea Unire a reflectat spiritul liberal al acelor vremuri și a oferit României un cadru normativ nou, similar celui din Europa de atunci: votul universal, egalitatea cetățenilor indiferent de origine, drepturile civile ale femeilor, controlul de constituționalitate asupra legilor și independența justiției. Toate aceste concepte au fost integrate profund în mentalul colectiv al națiunii și nu au putut fi șterse de niciun regim autoritar care a impus țării constituții nedemocratice, începând cu 1938 și până în 1989.

Împreună cu legea fundamentală din 1866 și cu cea din 1991, actul din 1923 este o parte importantă a patrimoniului constituțional al statului român, toate cele trei documente contribuind – în felul lor și în perioada în care au fost emise – la modernizarea și democratizarea țării. Spiritul și valorile Constituției centenare sunt vii și astăzi, fiind o parte integrantă din practica instituțională a aparatului administrativ al statului. Înaintașilor care au lucrat la Constituția de atunci le datorăm continuarea procesului de modernizare a României. Și acum, ca și în urmă cu o sută de ani, clasa politică are obligația morală de a contribui necondiționat la dezvoltarea accelerată a României.” a declarat premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Nicolae Ciucă

Leave a Comment